Семочко повинен пройти перевірку на поліграфі, – Порошенко

 

Президент України пояснив причини останніх кадрових змін і висловив переконання, що колишній перший заступник голови Служби зовнішньої розвідки Сергій Семочко має пройти перевірку на поліграфі.

Про це він сказав у політичному ток-шоу “Пульс” на телеканалі “112 Україна”.

“Кадрові зміни відбулися між першим і другим туром, бо якщо люди висловлюють таку оцінку діям влади, ми маємо чути людей і реагувати на це. І проблема навіть не в тому, що вони (посадовці, яких змінили, — “Н”) були винні, це  має довести суд. А в тому, що ми маємо побудувати відносини довіри, і якщо люди не довіряють тому чи іншому керівникові, не чути людей — надзвичайно небезпечно. І це була одна з моїх помилок, яку я мушу визнати і вибачитися за неї”, — зазначив Порошенко.

Він зазначив, що коли до компетентної людини немає довіри, вона не має можливості проводити реформи, і згадав у цьому зв’язку Сергія Семочка.

“Я дуже багато знаю про пана Семочка, зокрема про його ефективні розвідувальні дії на фронті. Але якщо немає довіри — я його запросив, ми з ним переговорили, і він був звільнений. Це була моя відповідальність і моє президентське рішення”, — підкреслив Президент.

Глава держави додав: якщо є об’єктивні, обґрунтовані претензії, треба звільнити людину, аби вона не перешкоджала об’єктивним розслідуванням.

“Причому не просто звільнити, а відправити на поліграф, на детектор брехні, для того, щоби країна побачила, бреше він чи ні”, — сказав Порошенко.

Також він запевнив, що нікого з його родичів чи близьких товаришів на керівних посадах виконавчої служби не буде.

Як повідомляла “Новинарня“, президент Петро Порошенко звільнив першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України Сергія Семочка.

1 жовтня 2018 року з розслідування програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” стало відомо, що родина першого заступника голови СЗР Сергія Семочка володіє будинками під Києвом вартістю 8 млн. доларів, а члени його родини – цивільна дружина, падчерка, й зять – мають громадянство Росії.
За даними програми, родина Лисенків-Котонів постійно курсує між Києвом та анексованим Кримом.
У серпні інтернет-видання “ОРД” опублікувало копії російських паспортів, нібито виданих Тетяні Лисенко (дружині Семочка), Анастасії Котон (її дочці) і Володимиру Котону (зятю).

За матеріалами журналістського розслідування НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо Семочка.

16 жовтня вийшло в ефір “постановочне” інтерв’ю Сергія Семочка каналу ZIK. Колишній мешканець Криму заявив, що його цивільна дружина Тетяна Лисенко є виключно громадянкою України; її діти від першого шлюбу є повнолітніми і фінансово самодостатніми, громадянство РФ отримали автоматично після анексії. Будинок у Козині, за словами Семочка, його жінка купила, бо продала бізнес у Криму. А “лендкрузер”, на якому їздить розвідник, є службовим автом СЗР.

Звільнення Семочка з посади активно вимагали громадські активісти й користувачі соцмереж.

Петро Порощенко тоді став на його захист (“Вороги проти професіонала”: Порошенко в оригінальний спосіб прокоментував справу Семочка).

17 жовтня СЗР заявила, що не відсторонятиме Семочка.

14 березня Петро Порошенко звільнив голову СЗР Єгора Божка, а тимчасово виконуючим обов’язки голови Сслужби 16 березня став Андрій Алексєєнко.

Після скасування Конституційним Судом статті про незаконне збагачення НАБУ закрило провадження щодо Семочка, як і щодо десятків інших посадовців.

Читайте також:
Зустріч Порошенка з активістами: визнав помилки, погодився перезавантажити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна