Нерухомість на мільйони, російські паспорти та 200 смертей: таємниці українського топ-розвідника

 

Родина першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки та колишнього очільника економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка володіє нерухомістю під Києвом, вартість яких оцінюють у 8 мільйонів доларів, їздить на “Ленд Крузері”, а його дружина, падчерка і зять, крім українського, мають ще громадянство Росії.
Про це йдеться у розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Попри засекречені декларації, журналістам вдалося дізнатися про родину та майно розвідника, пише “Українська правда”.

Автори програми з’ясували, що столицею Семочко пересувається на “Ленд Крузері” із номерами, зареєстрованими на вигадане ім’я. Це авто щоранку приїжджає забирати пасажира у закрите котеджне містечко у престижному районі Конча-Заспа під Києвом, щоразу паркуючись під тим самим будинком.

У лютому 2016 року цей дім, площею понад 330 кв. м, офіційно придбала жінка на ім’я Тетяна Лисенко. Неподалік розташовані ще два величезні будинки, оформлені на її дочку.

“Ще у 2013 році вони приватизували сусідні ділянки під Ялтою, де Семочко працював до анексії. Але ці двоє – більше ніж сусіди”, — кажуть журналісти. Низка доказів дозволила зробити висновок, що Тетяна Лисенко є (офіційною чи неофіційною) дружиною Сергія Семочка. А дочка Анастасія Лисенко (у шлюбі — Котон), Станіслав та Ілля Лисенки (діти – “Н”) належать до родини чільного контррозвідника і яскраво демонструють його справжній майновий стан“, — йдеться у програмі.

Журналісти довідалися, що у Конча-Заспі, неподалік від будинку Тетяни Лисенко, взимку минулого року падчерка Семочка Анастасія придбала ще один дім, який міг коштувати 2 мільйони доларів. Проте це не найдорожча зимова покупка пані Котон. Повідомляють, що у сусідньому містечку, поруч із будинками колишнього міністра Євгена Червоненка, сина екс-мера Києва Леоніда Черновецького Степана та інших ймовірна родичка Семочка у 2017 році придбала третій маєток на майже 700 квадратів.

Також журналісти наголошують, що принаймні тричі за останні три роки на фото Анастасії та Станіслава з’являється яскраво-блакитний гелікоптер.

Зазначається, що автори розслідування проаналізували доходи Семочка та його родини за останні вісім років і не знайшли жодного реалістичного легального джерела.

У серпні інтернет-видання “ОРД” опублікувало копії російських паспортів, нібито виданих Тетяні Лисенко, Анастасії Котон і Володимиру Котону (зять розвідника).

Автори розслідування наголошують, що копії мали цілком реалістичний вигляд. Формат бланку відповідав формату російського паспорта. На фото – це й справді Тетяна Лисенко, її дочка та зять. Дати народження також співпадали.

Журналісти перевірили дані і заявляють, що родина заступника головного розвідника України має російське громадянство.

Високопоставлений співробітник Служби безпеки України Сергій Семочко нібито також причетний до припинення закупівлі життєво важливих ліків для діалізу через відмову постачальників платити “відкати.” Від відсутності препаратів померло близько 200 осіб, — зазначає “Цензор.нет”.

У 2016 році контррозвідка СБУ зацікавилася закупівлями, вказавши на факт відсутності конкуренції. На обласні управління охорони посипалися “листи щастя” підписані Сергієм Семочком. По суті він сказав, що “те, що ви вважаєте невзаємозамінними — можна заміняти, а те, що вважаєте несумісним — можна комбінувати”. Фактично, Семочко підписав “вирок” пацієнтам, які залежали від цих ліків.

Журналісти зазначають, що Семочко воював з медиками, чиновниками, постачальником, який з 2015 року відмовився від офшорних схем і почав возити препарати для діалізу безпосередньо від виробника. Адже тоді відпав привід платити відкати СБУ. А ось у СБУ з’явилися питання до закупівель саме цього постачальника. І закупівлі ліків зупинилися.

За даними “bihus.info“, під керівництвом Семочка від фармакологічних компаній стали вимагати проведення тендерів. Насправді, розповідають автори програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”, у фармакологічного бізнесу лише вимагали “відкати” за можливість закупити ліки. Після того, як ТОВ “Діавата” відмовилося від сірих схем і почало законно завозити ліки, до них приходило до 12 осіб з контррозвідки СБУ, яких посилав керівник департаменту Семочко.

Директор департаменту “Діалізна терапія” ТОВ “Діавата” Сергій Христинченко заявив, що близько 200 осіб не змогли дожити до відновлення поставок.

Читайте також:
Контррозвідка СБУ “вивела” ще одного екс-“міністра ДНР” – Камара

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна