СБУ розкрила вбивство розвідника Шаповала. Затримані члени ДРГ з Росії

доповнено

Служба безпеки України встановила, що вибухівку під автомобіль українського розвідника Максима Шаповала, який загинув унаслідок теракту в червні 2017 року, заклав диверсант із “ДНР” Олег Шутов.
Також СБУ розкрила і затримала виконавців невдалого підриву авто українських розвідників, який було скоєно в Києві 4 квітня, – це терористи з Росії.

Про це на брифінгу в середу, 17 квітня, розповів голова СБУ Василь Грицак.

“Шутов Олег Миколайович, 9 березня 1966 року народження, мешканець міста Донецька. Саме ця особа 26 червня 2017 року заклала вибуховий пристрій під автомобіль українського генерала розвідки Максима Шаповала”, – розповів Грицак.

За його словами, для цього Шутов орендував квартиру в тому самому будинку в Києві, де мешкав Шаповал, та орендував паркомісце поруч із машиною Шаповала.

Після виконання теракту він виїхав на окуповану територію Донбасу.

“Шутов є співробітником так званого центру спецоперацій “МГБ ДНР” , який очолює Василь Євдокимов на призвісько «Ленін». Саме Євдокімов-«Ленін» за завданням російських спецслужб організував підрив 31 березня 2017 року автомобіля контррозвідника СБУ полковника Олександра Хараберюша в Маріуполі”, ‒ нагадав Василь Грицак.

Також Служба безпеки України розслідувала нещодавній невдалий підрив автомобіля українських розвідників, який було скоєно 4 квітня в Голосіївському районі Києва.

“Офіційно повідомляю, що СБУ припинила діяльність на території нашої держави диверсійно-розвідувальної терористичної групи спецслужб РФ у складі семи осіб. Всі вони затримані й заарештовані. Сьогодні вранці ми закінчували черговий етап цієї операції, і було затримано ще одну особу, яка сприяла діяльності цієї терористичної групи на території нашої держави”, – розповів очільник СБ України.

За його словами, з початку 2017 року на території України з Росії і “ДНР” було направлено декілька автономних диверсійно-терористичних груп. Ці групи направлялися російською військовою розвідкою для здійснення політичних вбивств, ліквідації офіцерів українських спецслужб.

“Одна з таких груп 27 червня 2017 року вчинила зухвалий злочин, теракт, унаслідок якого загинув генерал військової розвідки Максим Шаповал. За аналогічним сценарієм 4 квітня 2018 року під час спроби закладання вибухового пристрою під автомобіль українського військового розвідника стався самопідрив. У результаті самопідриву виконавець, він же керівник російської диверсійно-терористичної групи, отримав важкі тілесні ушкодження”, – додав голова СБУ.

Чоловіка, який закладав вибухівку під автомобіль співробітника української розвідки і сам підірвався, всупереч попереднім повідомленням, виявився живим. Він арештований. Це громадянин Росії Олексій Комаричев.

СБУ визнала, що про його смерть сповіщали для того, щоб ввестив  оману решту групи і затримати всіх її учасників.

За даними СБУ, “Комарічєв Олексій Анатолійович” є офіцером російської військової розвідки. Він був завербований до виконання терактів в Україні після того, як був затриманий за вчинення злочину на попередньому місці служби, в уряді Москви.

Крім цього, СБУ встановила місце перебування та затримала на конспіративній квартирі ще одного учасника диверсійної групи – російського громадянина Дзортова Тимура Мовлайовича. Він служив в особистій охороні глави Республіки Інгушетія, а у 2015-2017 роках займав посаду заступника керівника адміністрацій глави Інгушетії.

“Обидва затриманих є громадянами РФ, але для прикриття терористичної діяльності в Україні вони отримали паспорти Республіки Киргизстан”, ‒ зазначив очільник СБУ.

Грицак показав зображення фальшивих киргизьких паспортів Комаричева і Дзортова, оформлених на інші прізвища (підробку підтвердили представники влади Киргизстану).

“У процесі розслідування обох терактів завдяки проведеному оперативниками СБУ комплексу контррозвідувальних заходів, роботі слідчих Служби та прокурорів Головної військової прокуратури зібрано беззаперечні докази, які вказують – обидва теракти сплановані, профінансовані та здійснені російськими спецслужбами“, – ідеться в повідомленні прес-центру СБУ з посиланням на заяву Василя Грицака.

“Це були спільні операції Федеральної служби безпеки та Головного управління Генерального штабу збройних сил Російської Федерації. Організацію та здійснення обох забезпечували одні й ті ж службові особи спецслужб”, ‒ підкреслив голова СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що першу спробу вбивства українського військового контррозвідника Комаричев і Дзортов планували ще у 2017 року за сприяння того ж громадянина України Олега Шутова.

“Весь час Шутов залишався у Донецьку, своїми агентами керував за допомогою шифрованого листування”, – заявили в СБУ.

Тепер оперативники СБ України встановили всіх членів цієї агентурної мережі.

“У результаті вжитих СБУ заходів російські спецслужби у 2017 році скасували операцію, але не відмовилися від організації терористичного акту. З травня 2018 року підготовку операції з ліквідації офіцера української розвідки здійснювала інша людина. Це – громадянин Російської Федерації Куштов Башир Абдулхамідович.

Як стало відомо СБУ, дії Куштова, Комарічєва і Дзортова координувала особа на ім’я «Рустем» – помічник начальника Головного управління Генерального штабу збройних сил РФ. «Рустем» особисто опікувався тренуванням обох виконавців та приймав рішення щодо конкретного часу і способу ліквідації офіцера українських спецслужб, а також повідомив виконавцям про місця прихованого зберігання зброї та вибухівки у Києві”, – заявляє СБУ.

“Але справжнім організатором вбивств, унаслідок яких загинули Олександр Хараберюш і Максим Шаповал та мав бути ліквідований ще один офіцер українських спецслужб, є генерал-лейтенант ФСБ РФ  Мінаєв Дмитро Вікторович, начальник Департаменту контррозвідувальних операцій Федеральної служби безпеки РФ”, – наголосив голова СБУ.

У дні підриву автомобілів Хараберюша і Шаповала Мінаєв особисто контролював фінальну фазу терористичних операцій, перебуваючи у так званому “центрі спецоперацій МДБ ДНР” у  Донецьку, заявили в СБУ.

“Правоохоронцями встановлено, що при підготовці теракту співробітники російської військової розвідки безперешкодно користувалися відкритими базами даних на громадян України, у тому числі системою «Безпечне місто» для збору необхідної інформації та організації віддаленого спостереження за обраними об’єктами ліквідації”, – зазначив у свою чергу головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Він навів “розцінки”, за якими українські службовці “зливають” зловмисникам дані з баз, зокрема й на українських розвідників та їхні авто, – від 250 грн. до 7000 грн.

“Отримані СБУ плани російських спецслужб свідчать, що їхня терористична діяльність не обмежується Україною, під загрозою і країни, зокрема, Євросоюзу. Спецслужби РФ у своїй підривній діяльності порушують всі норми міжнародного права”, – наголосив Василь Грицак.

Як повідомляла “Новинарня“, 27 червня 2017 року в Солом’янському районі Києва підірвали автомобіль “Мерседес”, внаслідок чого загинув керівник підрозділу спецпризначення Головного управління розвідки Міністерства оборони, полковник Максим Шаповал.
Тодішня версія слідства – відповідь російської сторони чи сепаратистів ОРДЛО за вбивства бойовиків Мотороли, Гіві та ін.
30 червня 2017 року президент присвоїв Шаповалу звання генерал-майора посмертно.

Читайте також:
Підрив авто ГУР МОУ: власник служив із загиблим за таких самих обставин Максимом Шаповалом

“А тепер Ленін з МГБ!”
Виконавиця вбивства полковника СБУ Хараберюша сіла на 12 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна