Підрив авто ГУР МОУ: власник служив із загиблим за таких самих обставин Максимом Шаповалом

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор інтернет-видання “Цензор”

Розслідування диверсії на вулиці Вільямса: невдаха-диверсант приїхав поїздом “Москва-Одеса” і вів пошук керівників ГУР МО (FB)

Триває розслідування у справі нового резонансного злочину російських спецслужб в Києві.

4 квітня о 2.00 російський агент зробив спробу підірвати машину офіцера спецпідрозділу Головного управління Міністерства оборони України на парковці біля супермаркету на вулиці Вільямса, 6-а в Києві [в Голосіївському районі].

На відео камери спостереження добре видно, як агент підходить до машини, господар якої відсутній на місці, нахиляється для установки саморобного вибухового пристрою, і тут же слідує вибух.

Вдень 3 квітня в машині пересувалися двоє офіцерів Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ), добре відомі в світі спецназу люди, один з яких – мій старий знайомий.

В результаті підриву диверсант-невдаха в тяжкому стані вивезений у лікарню.

Офіцер розвідки не постраждав.

В ході вивчення документів диверсанта і перегляду камер спостереження вдалося встановити, що диверсійна група складалася з двох осіб. У диверсанта документи громадянина Киргизії.

Вони прибули в Україну дуже банально – купили квитки на прямий потяг “Москва – Одеса” і без всякої конспірації приїхали.

Приїжджали не вперше – вже відвідували Україну в 2018 році. Їм влаштувала запрошення громадянка України, яка мешкає в Києві. Завдяки цьому вони пересувалися безперешкодно.

Немає жодних сумнівів, що ці терористи закинуті до Києва російськими спецслужбами.

Судячи з доказів, в ході поїздок вони вели пошук цілей у районі проживання офіцера спецназу ГУР МО і за місцями прописки низки керівників Головного управління розвідки МО в одному з мікрорайонів на Харківському масиві.

Офіцер, на якого було скоєно невдалий замах і якого доля вберегла від вибуху, 4 квітня тепер відзначатиме свій другий день народження. Пощастило.

Він служив свого часу разом із Максимом Шаповалом – командиром спецназу ГУР МО, якого підірвали в Києві в 2017 році.

Щодо низької професійної кваліфікації диверсанта: тактика дій російських спецслужб передбачає засилання великого числа агентів. Підбираються такі, “яких не шкода” навіть у разі провалу чи загибелі, тому підготовку вони проходять короткострокову. Як правило, в біографії цих людей є кримінальне або навколокримінальне минуле, тобто свідома готовність переступати закон, авантюризм, фінансові проблеми. Вбивця Ігоря Вороненкова був завербований на контрабанді з РФ в Україну. Кілер, який стріляв в Адама Осмаєва – авантюрист, позаштатний агент російських спецслужб, що не гребував будь-якою роботою і навіть знімався в телерекламі.

Росіяни не ризикують кадровими співробітниками, щоб не було великого резонансу в разі затримання, а позаштатних не шкодують, і їх загибель – допустимі втрати. Так що самопідрив при установці міни не повинен дивувати.

Спроби терактів проти командного складу ГУР МО з боку спецслужб РФ засвідчують, що противник намагається зірвати ефективну бойову роботу української розвідки на тимчасово окупованих територіях України. Путін продовжує розглядати всю Україну як поле бою. Війна триває.

Читайте також:
У Києві поховали розвідника Максима Шаповала.
Порошенко дав генерал-майора посмертно

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна