СБУ відновила розслідування справи щодо Михеїла Саакашвілі

 

Служба безпеки України відновила розслідування проти колишнього президента Грузії, лідера політичної партії “Рух Нових сил” Михеїла Саакашвілі.

Про це повідомив його адвокат Руслан Чорнолуцький, інформує LB.ua.

Чорнолуцький оприлюднив листа від Генеральної прокуратури, в якому йдеться про відновлення розслідування, яке провадило Головне слідче управління СБУ в Києві та Київській області.

Розслідування відновили відповідно до постанови прокурора від 1 березня 2019 року через “необхідність проведення слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні”.

Згідно з даними, в Єдиному реєстрі судових рішень, в лютому СБУ отримала доступ до матеріалів справи Саакашвілі в межах розслідування кримінального провадження про спробу захоплення влади в Україні.

“Згідно з матеріалами кримінального провадження, під час проведення акції протесту за адресою: м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 5, радикально налаштовані особи планували використовувати фізичну силу, вогнепальну зброю та боєприпаси (гранати), димові шашки, палиці, щити, цеглу, шини, бензин для захоплення Верховної Ради України шляхом штурму в один з днів після 17 жовтня 2017 р., під час присутності там народних депутатів України. Метою захоплення було змусити народних депутатів під тиском людей зі зброєю проголосувати за імпічмент президента і за рішення про саморозпуск”, – йдеться в матеріалах клопотання СБУ.

Читайте також:
Суд у Грузії дав Саакашвілі 6 років тюрми заочно, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, у липні 2017 року президент Петро Порошенко позбавив Михеїла Саакашвілі українського громадянства. У той час екс-голова Одеської ОДА провадив активну опозиційну діяльність в Україні, яку пов’язували з планом “Шатун”.
Підставою для позбавлення паспорта України назвали те, що в 2015 році політик нібито вказав недостовірну інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про кримінальне переслідування.

10 вересня 2017 року Михеїл Саакашвілі за допомогою групи прихильників “прорвав” польсько-український кордон та потрапив на територію України. Тоді разом із ним кордон у пункті “Шегині” незаконно перетнули близько 60 осіб, серед яких Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко та інші політики.

Надалі Саакашвілі вперше затримали в його квартирі на вулиці Костьольній 5 грудня 2017 року – тоді його відбив у правоохоронців натовп прихильників.

Пізніше він жив у наметі з протестувальниками біля Верховної Ради, був ще раз затриманий – 8 грудня – у квартирі соратника на вулиці Відрадній і поміщений в СІЗО СБУ.

Печерський суд 11 грудня 2017 року відпустив Саакашвілі, не задовольнивши прохання прокуратури про домашній арешт.
26 січня 2018 року суд таки змінив йому запобіжний захід на нічний домашній арешт.

5 лютого 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд визнав законною відмову Державної міграційної служби надати Саакашвілі статус біженця або особи, що потребує додаткового захисту.

Того ж місяця Михеїла Саакашвілі затримали у столичному ресторані “Сулугуні”. Після цього його вивезли чартерним літаком з України до Польщі. Польща прийняла Саакашвілі за процедурою реадмісії.

Саакашвілі заборонили в’їзд в Україну на три роки.

Він жив і працював у Нідерландах, зосередившись на грузинській політиці. Однак союзний Саакашвілі політик програв президентські вибори, і він не зміг приїхати до Грузії.

Громадянства Грузії Саакашвілі позбавлений. Рідна країна вимагає його екстрадиції.

Читайте також:
Саакашвілі планує повернення в Україну наступного дня після першого туру виборів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.