“Свинопад”: у Києві й Полтаві “Нацкорпус” закидав поліцію іграшковими поросятами. ВІДЕО

 

Під час опозиційних виступів у Києві й Полтаві в суботу, 16 березня, представники “Національного корпусу” і “Нацдружин” кидали в поліцію велику кількість м’яких іграшок – свиней.
Таким чином радикали вкотре вимагали притягнути до відповідальності батька й сина Гладковських (Свинарчуків), замішаних, на їхню думку, в фінансових зловживаннях у системі “Укроборонпрому”.

У Києві кілька тисяч протестувальників зібравлися на Майдані Незалежності, пройшли до вулиці Банкової, яка була перегороджена посиленими кордонами поліції, влаштували мітинг, після чого почали демонстративно жбурляти у правоохоронців плюшевих свинок та стріляти ними з величезної рогатки.

Фото: ФБ Тарас Корніюк

Прес-служба “Нацкору” заявила, що протестувальники передали свої вимоги представнику адміністрації президента: “взяти під варту та арештувати рахунки і майно [колишнього] першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, учасників схеми – Ігоря Гладковського, Віталія Жукова, Андрія Рогозу, керівництва ДК «Укроборонпром», а також директорів усіх державних підприємств, які були учасниками схеми, за вчинені ними злочини (щонайменше, ст. 191, 364, 368, 369, 369-2 КК України); призначити усім винним у розкраданні оборонного бюджету максимальні строки позбавлення волі з конфіскацією належного їм майна; оприлюднити матеріали всіх кримінальних проваджень, пов’язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету, у частині, яка не відноситься до інформації з обмеженим доступом; генеральному прокурору щотижня звітувати щодо стану розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із розкраданням коштів оборонного бюджету!.

Подібна акція відбулася і в Полтаві, де цього дня перебував президент Петро Порошенко. Там “перформанс” з іграшками супроводжувався сутичками з поліцією і затриманнями радикалів.

Як повідомила прес-служба ГУ Нацполіції Полтавщини, близько 14:00 у центрі міста “група молодих людей намагалася спровокувати конфлікт із працівниками поліції, які несли службу з охорони публічної безпеки й порядку на площі біля театру М.В. Гоголя”.

За даними поліції, внаслідок провокацій постраждала одна цивільна людина.

“З метою недопущення загострення ситуації, поліція припинила протиправну діяльність молодих людей. Наразі встановлюються їх особи та з’ясовуються всі обставини такої поведінки”, – йдеться в повідомленні ГУ НП.

Місцеве видання “Полтавщина” зазначило, що конфлікт стався на Театральній площі, де очікували президента Петра Порошенка. Поліція затримала близько півтора десятка молодиків. Попередня кваліфікація їхніх дій — “дрібне хуліганство”.

Після цього, як пише видання, Петро Порошенко виступив перед полтавцями зі сцени.

У “Нацкорпусі” акцію “Свинарчуків за ґрати” назвали “свинопад” і заявили, що їхні активісти були побиті за спробу “поставити питання президентові”.

Читайте також:
Сутички “Нацкорпусу”: поліція оголосила дві підозри, Білецький обіцяє нові виступи

Як інформувала “Новинарня“, 9 березня представники “Нацкорпусу” за участі “Нацдружин” влаштували в центрі Києва акцію протесту з вимогою покарати причетних до фінансових зловживань в “Укроборонпромі”. Після мітингу на Майдані “НК” прийшли на вулицю Банкову, намагаючись прорватися до адміністрації президента. Сталися зіткнення радикалів із поліцією та Нацгвардією – із газом, петардами, жбурлянням охорож, після чого в поліції заявили про трьох потерпілих правоохоронців.
Після цього “Нацкорпус” заявив про перенесення протестів до Черкас, де президент, і намагалися прорватися до нього під час виступу біля палацу Дружби народів.
У поліції повідомили, що внаслідок сутичок у Черкасах постраждало 15 поліцейських, зокрема начальник ГУНП в Черкаській області Валерій Лютий, який отримав розсічення. Згодом оголошена кількість потерпілих правоохоронців зросла до 22.
Місцевий суд визначив двом затриманим запобіжні заходи, зокрема голові черкаського “НК” – домашній арешт на два місяці.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна