ФСБ минулого тижня перекрила схеми постачань деталей в Україну, – Луценко

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що російська Федеральна служба безпеки тиждень тому перекрила всі відомі українській стороні схеми постачання комплектуючих до оборонно-промислового комплексу.

Про це Луценко заявив у середу, 13 березня, на засіданні Тимчасової слідчої комісії щодо розкрадання в ЗСУ.

“ФСБ минулого тижня перекрила всі, принаймні, відомі нам схеми перевозок”, — сказав Луценко.

За його словами, всі новітні українські ракети середнього радіусу дальності виготовили тому, що “Укроборонпром” закупив за схожою схемою частину необхідних деталей.

Він додав, що не знає іншого шляху, адже йдеться про унікальні вузли і деталі налагодити виробництво яких, навіть в Радянському союзі, доводилося десятки років.

Луценко розповів, що слідство дізналося про схему розкрадань, яку начебто налагодив Ігор Гладковський, Віталій Жуков та Андрій Рогоза, коли Рогозу спіймали на шахрайстві на майже 20 мільйонів гривень.

Зокрема, у нього вилучили телефон, де й була інформація про розкрадання та торгівлю контрабандою.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн. грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Порошенку.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.

4 березня президент Порошенко заявив, що підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони та керівника Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

Опоненти кандидата в президенти Порошенка використали розслідування Бігуса для публічного ініціювання процедури імпічменту та вуличних акцій проти чинного президента.

Читайте також:
Службове розслідування розпочали ще до виходу останньої частини “Наших грошей” про корупцію в оборонній сфері, – Ситник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна