Армія будує: як споруджується житло для воїнів ЗСУ

 

автор: Геннадій Карпюк
військовий аналітик

Віднедавна Українська держава вкладає не лише у витратну компоненту власної обороноздатності – як-то озброєння, техніку, однострої та продовольство, а й узялася за фундаментально-стратегічні речі. Показовим є план Міноборони у рамках президентської ініціативи збудувати 184 казарми (гуртожитки) поліпшеного планування і покращити таким чином умови проживання майже 23 тисяч військовиків ЗСУ по всій країні. Причому ці житлові комплекси не віддалені від місць служби, а фактично є військовими містечками відповідних частин і підрозділів.

Чи не вперше у подібній вітчизняній практиці в архітектурних і дизайнерських рішеннях враховано думку й побажання тих, хто експлуатуватиме це житло. У них обов’язково будуть власні зони комфорту – і не лише в гуртожитках та квартирах нових військових містечок, а й на полігонах.

Наочно і в повній красі ми це дуже скоро зможемо побачити по завершенню спорудження першої черги сучасного табірного містечка у міжвидовому центрі підготовки в Широкому Лані та кількох інших локаціях, де запланована розбудова подібної інфраструктури. Зокрема, вже можна говорити про тверді перспективи завершення будівництва комплексних табірних містечок у Старичах на Львівщині й Дачному в Одеській області.

Низку об’єктів уже здано або їх здадуть ближчим часом. Не скажу, що тут усе відбувається геть райдужно та ідеально, але завдяки політичній волі керівництва держави, оборонного відомства й незламній вірі когорти ентузіастів в успіх починання, навіть у скептиків змінюється риторика і масштаб публічних претензій до тих, хто робить цю справу.

Ніхто не казав, що буде легко. Це розуміють всі: від вищого керівництва держави та Міноборони до бетонярів і мулярів, котрі матеріалізують мрію тисяч військовослужбовців про пристойне житло. Житло як мотивацію і житло як перспективу.

Правда в тому, що Комплексна програма забезпечення житлом військовослужбовців, що діяла впродовж 2011-2017 років, справді стала провальною. А як могло бути інакше, коли її бюджет був наповнений всього на 21,2%? Тим паче, що вартість спорудження такого житла була закладена незмінною від початку – 4767 гривень за кв. метр у той час, коли станом на 1 січня 2018 року такий показник у державі становив у середньому 11138 гривень. А це, вкупі з іншими чинниками, на які військові аж ніяк не могли вплинути, суттєво віддаляло квартирні перспективи черговиків у погонах.

Тепер же – Міноборони будує.

Так, існують певні юридичні неузгодженості, суперечки поміж учасниками тендерних процедур, не завжди партнери вчасно і якісно виконують пункти укладених угод та роботи. МОУ ставало жертвою недобросовісних будівельників, судова тяганина з ними надовго відкладала завершення важливих для війська об’єктів.

Така практика змусила Міноборони діяти прагматичніше, передбачивши в договорах із підрядниками жорсткі терміни робочого процесу, штрафні санкції у разі недотримання останніх та можливість одностороннього розірвання таких угод.

Відтак Міністерство односторонньо розривало договори з ТОВ “РІСТ”, яке порушило умови виконання договорів по п’ятьох об’єктах на загальну суму контрактів близько 300 млн. гривень. Подібна історія трапилася і з ТОВ “Вінницька будівельна компанія”.

Після належних висновків робота триває, і є головний результат – фундаменти, стіни, будівлі, комунікації для армії. Це фактично “нерухомий ресурс” нашої майбутньої перемоги.

До того ж, завдяки роботі Міністерства оборони із системою ProZorro, вдалося досягти реальної економії практично на кожній казармі приблизно 2 млн. гривень.

Середня очікувальна вартість однієї казарми відповідно до експертних звітів становила 17,3 млн. гривень, а вже за підсумками укладених договорів – 15,3 мільйона.

Так само вдалося зекономити понад 39 мільйонів гривень під час реалізації проекту табірного містечка в Широкому Лані, і в Дачному-2 – 14,5 мільйонів. Хтось щось подібне пам’ятає за добу нашої незалежності?!

Гуртожиток у Старичах

Нагадаємо про останні військові новосілля.

Торік у грудні у 184-му Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, що у Старичах на Львівщині, здали в експлуатацію і заселили 400 контрактниками гуртожитки покращеного планування.

Загалом військове містечко “Старичі” в майбутньому міститиме вісім двоповерхових казарм поліпшеного планування, де мешкатиме по 125 осіб у кожній, два чотириповерхові гуртожитки для сержантського складу на 53 кімнати, 64-квартирну багатоповерхівку, два чотириповерхові гуртожитки (кожен на 254 особи), чотириповерхову казарму на 800 і три одноповерхових казарми на 300 місць кожна.

80 родин воїнів 92-ї окремої механізованої бригади (с. Клугино-Башкирівка, Харківська область) отримали ключі від щойно збудованих квартир.
Загалом ця бригада у 2019 році стане єдиною бригадою в ЗСУ, повністю забезпеченою штатно-посадовим житлом.

Цьогоріч заплановано завершити роботу на 270 об’єктах військової інфраструктури, розпочатих у попередні роки, зокрема першої черги табірних містечок на полігонах “Широкий Лан” (Миколаївщина) та у смт Черкаське (Дніпропетровщина), військових містечок “Дачне-1”, “Дачне-2” (Одеська область), навчальних центрів, завершити відновлення основних фондів на арсеналах, базах, складах.

На виконання доручення президента України вже розпочато реалізацію програми з будівництва штатно-посадового житла для сержантського складу. Триває проектування на будівництво 28 гуртожитків на 53 кімнати кожна для проживання військовослужбовців сержантського складу у восьми областях.

Читайте також:
На Львівщині знайшовся відомий рудий кіт, що зник із військового гуртожитку у Старичах

Сержантам ЗСУ побудують 1500 квартир-студіо. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна