Зеркаль розповіла про “план А” щодо транзиту російського газу

 

У питаннях організації транзиту газу до Європи з 1 січня 2020 року, після завершення контракту з РФ, Україна дотримуватиметься “Плану А”, який передбачає укладення нової угоди за європейськими правилами.

Водночас, Україна добре вивчила уроки газової кризи 2009 року, тож разом з партнерами розробляє запобіжні заходи на випадок, якщо Росія відмовиться підписувати нову газову угоду на таких європейських умовах, заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль під час конференції щодо майбутнього української газотранспортної системи, яка відбулася під егідою Центру європейської політики (EPC) у Брюсселі, повідомляє “Укрінформ”.

Саме так вона відповіла на запитання журналістів про те, який план на випадок провалу в домовленостях з Росією щодо транзиту газу територією України після завершення контракту у 2019 році розробляють як українська сторона, так і європейські партнери.

“Ми зробимо все можливе, щоб дотримуватися “плану А” (укладення нової угоди), і маємо завершити всі ці дії до середини липня. Наш “план А” полягає в тому, щоб ратифікувати нові додатки до Угоди про асоціацію з ЄС (щодо інтеграції України в енергетичний простір ЄС), зробити їх юридично зобов’язуючими і виконувати їх за будь-якого сценарію і в будь-якому випадку. Будь-який новий президент або новий уряд будуть зобов’язані виконувати ці правила. Тож це наш “план А” – створити прозоре середовище в самій Україні, яке поважатиме будь-який майбутній уряд”, – зазначила заступник міністра закордонних справ України.

Вона зауважила, що українська сторона у вирішенні цих питань покладається на чітку позицію Європейської Комісії, яка сприяє адоптації національного законодавства України в енергетичній сфері до правових норм Європейського Союзу.

“Ми працюємо з нашими партнерами над планами реагування (на кризу). У цьому сенсі ми підтримуємо діалог з нашими європейськими партнерами, стосовно їхніх поглядів на плани щодо підтримання стійкості (енергетичної системи). Ми розробили наш власний план щодо стійкості за допомогою Сполучених Штатів. За визначенням, ми вивчили ті уроки, з якими мали справу у 2009 році. І вся Європа також вивчила ці уроки”, – додала Олена Зеркаль.

За даними МЗС, рішення Стокгольмського арбітражу, ухвалені у грудні 2017 року та лютому 2018 року, змінили енергетичну карту Європи, а НАК “Нафтогаз України” пройшла унікальний шлях захисту енергетичної безпеки України від агресії та шантажу найбільшої газової монополії Російської Федерації. Ці рішення визначатимуть юридичні параметри контрактів на постачання й транзит газу в Європі на найближчу та середню перспективу, акцентували в МЗС.

Читайте також:

“Газпром” зірвав технічні консультації щодо газу за участі ЄС, – Зеркаль

НКРЕКП перевірить 20 облгазів через суми у платіжках користувачів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна