Посол США закликала звільнити Холодницького через втрату довіри у боротьбі з корупцією

 

Посол США в Україні Марі Йованович закликала українську владу звільнити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького через втрату довіри у боротьбі з корупцією.

Про це посол США сказала у Києві у вівторок, 5 березня, під час інформаційного марафону “Діалоги в часі” з нагоди п’ятої річниці роботи Українського кризового медіа-центру, передає УНІАН.

“Для того, аби забезпечити цілісність антикорупційних установ, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури має бути замінений. Жодна особа, яка була помічена в інструктуванні підозрюваних щодо того, як уникнути обвинувачення у корупції, не може мати довіри у веденні тих же самих справ”,  — наголосила Йованович.

Також посол додала, що необхідно провести розслідування стосовно осіб, які причетні до корупції. Ці особи мають постати перед судом, і якщо їх вина буде доведена, вони мають “опинитись у в’язниці”, зазначила Йованович.

Тому дипломат наголосила, що усі елементи антикорупційної системи мають працювати ефективно, аби покарати корупціонерів.

Нагадаємо, 30 березня 2018 року генеральний прокурор Юрій Луценко і директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник звернулися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів з поданням про звільнення Назара Холодницького з посади керівника САП.

За повідомленням прес-служби Генпрокуратури, дисциплінарні скарги про вчинення Холодницьким дисциплінарних проступків складені за фактами, виявленими під час кримінального провадження, що розслідується НАБУ спільно з ГПУ.

Сам Холодницький заявляв, що провадження проти нього зареєстровано за статтею Кримінального кодексу про розголошення даних досудового розслідування та примушування свідків до надання показань.

26 липня КДКП вирішила не звільняти Холодницького з посади заступника генпрокурора — керівника САП, а обмежитись доганою. У Посольстві Сполучених Штатів Америки в Україні, коментуючи рішення КДКП, заявили, що “у сучасній демократії прокурори, які маніпулюють свідками і перешкоджають правосуддю, подають у відставку”.

9 листопада комісар Євросоюзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган наголосив, що керівник САП втратив довіру, і тому українська влада має вжити відповідні кроки для відновлення довіри.

Тоді єврокомісар наголосив, що влада України має забезпечити незалежність та ефективне функціонування усіх антикорупційних інституцій.

Читайте також:
Справу Холодницького забрала СБУ, – Ситник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна