Переслідування архієпископа Климента в Криму: владику звільнили, але справу не закрили

 

Архієпископа Сімферопольського і Кримського ПЦУ Климента (Куща), затриманого в неділю, 3 березня, російськими силовиками в окупованому Сімферополі, відпустили близько 20-ї години за київським часом.

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов, який захищав священика на місці подій.

“Архієпископа Климента відпустили без складання протоколу. Він на волі!” – написав Полозов у “Фейсбуці”.

О 21:06 Климент залишив відділ поліції “Київський” разом з адвокатами Полозовим і Емілем Курбедіновим.

Рух “Кримська солідарність” поширив відео з коментарями адвокатів і владики:

Микола Полозов розповів, що протягом дня архієпископа Климента затримували двічі за абсурдними обвинуваченнями. Об 11:45 (за московським часом) – на автовокзалі Сімферополя владику зняли з автобуса на Ростов-на-Дону, куди він прямував, аби зустрітися з українським політв’язнем Павлом Грибом. Підставою для затримання стала заява нібито “парафіянина” про те, що Климент “украв” із церкви власні речі релігійного призначення, які були при ньому – підрясник, єпитрахиль, поручі тощо. А коли через п’ять годин Климента відпустили з “Центрального” райвідділу – його знову затримали й доправили до “Київського” за наклепом про “нецензурні висловлювання” вранці. Відповідну заяву зробив “чоловік, що зовні нагадує алкоголіка і безхатька”.

Загалом архієпископ провів у поліції більше восьми годин і скористався правом не свідчити проти себе. Протоколів щодо його затримання не складали – майор поліції, за словами Полозова, насамкінець принесла лише бланк пояснення.

“Правозахисна і релігійна діяльність архієпископа Климента, його підтримка українських політв’язнів вже давно шалено дратує російська влада в окупованому Криму”, – заявив адвокат Полозов.

За його висновком, замовлення на архієпископа було оформлене з Москви. Локальним завданням силовиків було не допустити зустрічі Климента з Павлом Грибом, глобальним – перешкодити його діяльності та залякати.

Архієпископ Климент, адвокати Микола Полозов і Еміль Курбедінов

Захисник зазначив, що розрахунок був “майже правильний”: неділя, всі відпочивають, ніякої активності бути не повинно.

“Але прорахувалися. Вони не очікували, що Еміль Курбедінов і я опинимося поруч, вони не очікували, що реакція української та світової громадськості буде настільки гострою”, – пояснив Полозов, згадавши про активність українських ЗМІ, уповноваженого Верховної Ради з прав людини, керівників церкви тощо.

“Тому були змушені перегравати, що називається, на ходу. Рішення приймалося в Москві. Цього разу архієпископа Климента вдалося відбити. Але, боюся, цього разу, на жаль, не останній”, – написав адвокат Полозов.

Небезпека переслідування Климента з боку російських силовиків зберігається, адже справу проти нього не закрили. Про це сам архієпископ повідомив проекту “Радіо Свобода” “Крим. Реалії”.

За його словами, метою затримання було зірвати його заплановану поїздку до українського політв’язня Павла Гриба, якого утримують у Росії, а також очорнити ім’я священнослужителя.

“Мета – очорнити моє ім’я. Мовляв, подивіться, хто їздить до українців у в’язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить вулицями і матюкається на людей. Зараз адміністративна справа, яка висить наді мною, не закрита”, – повідомив він.

“Є заява про те, що я нецензурно висловлювався на ринку, цього свідка приводили до відділку поліції, він звичайний безпритульний. Ми всі сміялися, коли він вийшов із відділку поліції і почав матюкатися”, – розповів архієпископ журналістам.

Владика зазначив, що не виключає подальших подібних дій російських силовиків: “Небезпека мого переслідування зберігається. Я не в силах передбачити, що вони придумають надалі, аби знищити мене як архієрея Кримської єпархії в Криму. Якщо ми подивимося на справи українських політв’язнів, то побачимо, що спершу у багатьох цих справах з’являється адміністративний протокол. За окремими справами, наприклад, у Андрія Захтея і Євгена Панова, навіть аналогічний тому, який мали оформити на мене – нецензурна лексика в публічному місці”.

Він також подякував почесному патріарху Філарету і митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, українській омбудсменці Людмилі Денісовій, адвокатам Емілю Курбедінову і Миколі Полозову, кримськотатарській активістці Лілі Буджуровій за реакцію на його затримання, і наголосив, що “дуже велике коло осіб” долучилося до його звільнення.

Читайте також:
ПЦУ проситиме про санкції щодо Росії за знищення церкви Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна