Лукашенко оголосив про шостий похід у президенти Білорусі

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що балотуватиметься на черговий, шостий термін.

З такою заявою він виступив на прес-конференції у п’ятницю, 1 березня, передають білоруські ЗМІ.

“Все буде нормально, згідно із законом. Виходячи з нинішнього мого стану, а також країни і ставлення до мене, я не зможу не висунути свою кандидатуру на пост президента”, – сказав він.

Лукашенко пояснив своє рішення тим, що не хоче чути на свою адресу звинувачень “у боягузтві, і що він у важку хвилину втік”.

“Я висуну свою кандидатуру, ви обирайте будь-кого, можете за мене не голосувати”, – сказав Олександр Лукашенко, пообіцявши не вести передвиборну агітацію і забезпечити рівні умови для всіх кандидатів.

Він також запевнив, що не збирається передавати владу своїм синам.

Крім того, Лукашенко згадав, що у ЗМІ поширюється інформація нібито про можливе об’єднання Білорусі з Росією і поділ посад із Володимиром Путіним.

“Я не перший термін на посаді президента і наївся вже цього президентства, тому загубити країну заради особистих амбіцій або чиїхось – я ніколи на це не піду. Це значить перекреслити все те, що ти робив більше двох десятків років”, – сказав він, наголосивши, що народ Білорусі не проголосує за об’єднання з РФ.

Водночас він визнав, що в РФ слід прийняти нову конституцію.

“Я схильний до того, що нову конституцію нам доведеться приймати. Нам доведеться підсилювати інші гілки влади – виконавчу, законодавчу”, – зазначив Лукашенко.

Попередні вибори президента Білорусі відбулися 11 жовтня 2015 року. Олександр Лукашенко тоді переміг, набравши, за даними ЦВК РБ, 83,5% голосів.
Нещодавно голова білоруського центрвиборчкому Лідія Єрмошина заявила, що вибори президента республіки і депутатів парламенту в 2020 році не будуть проводитися в один і той самий час, а одну з кампаній доцільніше провести 1 грудня 2019 року.

Олександрові Лукашенку зараз 64 роки. Він став президентом Республіки Білорусь 20 липня 1994 року, провів авторитарні реформи влади і відтоді править країною вже понад 24 роки, переобиравшись у 2001, 2006, 2010 і 2015 роках.
Президент Лукашенко залишається на посаді найдовше серед всіх європейських виборних глав держав.

Перед Новим 2019 роком ускладнилися відносини між Росією й Білоруссю. За однією з версій, президент РФ Володимир Путін планує зберегти владу після завершення своєї каденції, очоливши Союз Росії й Білорусі.

Читайте також:
Лукашенко виступив проти можливого розміщення ракет в Україні

Лукашенко зустрівся з Медведчуком у Мінську, щоб “зорієнтуватися” у війні на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна