Путін хоче зберегти владу в РФ через об’єднання з Білоруссю, – Bloomberg

 

Президент Росії Володимир Путін, якому за діючим законодавством залишилося не більше п’яти років на посаді, шукає шляхи збереження повноти влади шляхом об’єднання з сусідньою Білоруссю.

Про це пише американське інформагентство Bloomberg.

У статті оглядача Леоніда Бершидського йдеться про те, що просто вийти на пенсію в 2024 році російський президент не може, адже не впевнений у гарантіях особистої безпеки, які міг би надати його наступник, тому це робить білоруську угоду особливо привабливою.

Як відомо, ще в 1997 році попередник Путіна Борис Єльцин і президент Білорусі Олександр Лукашенко підписали рамковий союзний договір. Версія документа 1999 року по суті описує федерацію двох держав з єдиною валютою, прапором і емблемою, спільним ринком і єдиною судовою системою. Зокрема, передбачається, що Союзом РБ і РФ буде керувати Вища державна рада, очолювана президентами двох країн на основі ротації, “якщо вони не погодяться інакше”.
Повідомляється, що Лукашенко очолює цей орган з 2000 року, але в нього не так багато реальної влади, тому що договір ніколи не був повністю чинним.

Автор публікації підкреслює, що Лукашенко хотів отримувати тільки економічні вигоди від більш тісного союзу з Росією, такі як дешева нафта і газ, але не втрату суверенітету, яка настає в результаті реалізації союзного договору. Досі Росії було дешевше дати Лукашенку те, що він хотів, ніж домагатися більшого, але тепер об’єднання є політично привабливим для Путіна. Так він зможе взяти на себе значно посилену Вищу державну раду Союзу РБ і РФ у 2024 році, зберігши значну частину своєї влади на все життя без зміни конституції.

Крім того, на думку оглядача, мирне возз’єднання Росії з Білоруссю також може бути використано як компенсація росіянам за недавній розрив з Україною.

Зазначається, що зараз у Путіна є можливість “неагресивно” тиснути на Білорусь завдяки податковій реформі, яку проводять в РФ. Зокрема, Мінську, яка безмитно купує російську нафту і експортує більшу її частину, стягуючи свої власні мита, доведеться платити більше.

У цьому році, за даними білоруського мінфіну, країна втратить 300 мільйонів доларів через російський “податковий маневр”, що забагато для країни з економічним обсягом виробництва близько 55 мільярдів доларів, і втрати зростатимуть.

Хоча Лукашенко публічно застеріг Росію від спроб поглинути Білорусь, а офіційний представник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що злиття Росії і Білорусі не є предметом обговорення, заперечення стосуються лише повного поглинання, а не більш глибокого сценарію інтеграції з Білоруссю, пише “Блумберг”.

За даними автора статті, Москву приваблює цей сценарій, проте під час двох зустрічей з Лукашенком наприкінці грудня Путін не зміг його переконати піти шляхом об’єднання. Проти такого сценарію і більшість білорусів.

Вважається, що вирішення питання об’єднання двох країн залежить від того, чи знайде Путін інші способи вирішення своїх політичних проблем.

Як відомо, 19 грудня президент РФ Володимир Путін схвалив військову доктрину Союзної держави, в яку входять Росія і Білорусь.
21 грудня в РФ заявили про завершення підготовки проекту Концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.
Зустріч Путіна та Лукашенка – 12-та протягом року – відбулася у Кремлі 25 грудня.
28 грудня прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв створив робочу групу з інтеграції Росії та Білорусі.
30 грудня президенти РФ і Білорусі Володимир Путін і Олександр Лукашенко провели нові переговори у Кремлі.

Читайте також:
Росія і Білорусь створюють єдине законодавство

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна