Суддя у справі Супрун заявив про самовідвід

 

Суддя Сергій Каракашьян, який розглядає справу за позовом народного депутата Ігора Мосійчука проти очільниці Міністерства охорони здоров’я Уляни Супрун, заявив про самовідвід.

Про це з зали суду повідомляє “Громадське”.

Наразі Каракашьян відправився до нарадчої кімнати для оцінки рішення.

Водночас позивач — Мосійчук пише у Facebook, що Каракашьян заявив “про тиск на суд з боку Кабінету міністрів та Супрун”, і в зв’язку з цим видалився до нарадчої кімнати вирішувати питання про самовідвід.

За словами судді-спікера окружного суду Богдана Саніна, у Каракашьяна було кілька причин, щоби взяти самовідвід.

“Перша обставина – це те, що на суддю було подано скаргу до Вищої ради правосуддя. Суддя розцінив таке звернення виключно як тиск”, – сказав Санін.

“Друга обставина – це те, що, коли він вирішував ухвалу про скасування заходів забезпечення позову, був змушений дати оцінку певним доказам, які вже стосуються розгляду справи по суті. Таким чином, для судді виникли інші обставини, які викликають сумнів в його незаангажованості та об’єктивності”, – пояснив суддя-спікер.

Санін розповів, що далі справу передадуть на автоматичний перерозподіл до технічного відділу, де визначать нового суддю.

За його словами, дата призначення нового судді по справі залежить від того, коли саме її отримає техвідділ.

“Якщо справа надійде сьогодні, ми вже сьогодні дізнаємося, хто визначений суддя по справі, якщо ні, вся інформація буде нам відома в понеділок”, – Богдан сказав Санін.

При цьому він зазначив, що новим суддею буде точно не Каракашьян.

Як повідомляла “Новинарня“, Окружний адміністративний суд Києва з подачі нардепа від РПЛ Ігоря Мосійчука 5 лютого виніс ухвалу, якою було заборонено Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я України.

ОАС тимчасово заборонив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я через те, що вона “має подвійне громадянство і більше місяця є виконуючою обов’язки”.

“Окрім того суд врахував доводи позивача про те, що у 2015 році Супрун Уляна Надія отримала громадянство України і, водночас, досі перебуває у іноземному громадянстві (громадянство США), в той час як відповідно до Закону України “Про громадянство України” в Україні існує єдине громадянство”, — сказано в ухвалі суду.

Суддя Сергій Каракашьян, який своїм рішення відсторонив Супрун від виконання обов’язків в.о. глави МОЗ, раніше відновив на посаді керівника ДФС скандального Романа Насірова.

У МОЗ заявили, що консультуються з юристами у зв’язку з появою інформації про судову заборону Супрун виконувати повноваження в.о. міністра.

Уряд подав клопотання про скасування цього рішення. Суддя перебував у нарадчій кімнаті з 11 лютого.

У четвер, 14 лютого, окружний адмінсуд Києва не задовольнив клопотання уряду, але наголосив, що з власної ініціативи скасовує попереднє рішення про тимчасове відсторонення від посади Уляни Супрун і поновлює її повноваження як міністра охорони здоров’я.

Читайте також:
Мосійчук прагне домогтися звільнення Супрун і припинення медреформи. Лозовий допомагатиме

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна