#ПідтримуюСупрун: перший коментар Уляни, реакція керівників держави, підтримка соцмереж

 

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун перервала своє відрядження після рішення суду про її відсторонення від посади.

Про це повідомили в прес-службі відомства 6 лютого.

“Уляна Супрун перебувала у відрядженні з понеділка до рішення суду про відсторонення. Після рішення вона прийняла рішення перервати відрядження і повернутися до Києва”, – повідомили у МОЗ.

У середу Уляна Супрун вперше прокоментувала вчорашнє рішення Окружного адмінсуду міста Києва щодо її роботи в МОЗ.

“Ніщо так не об’єднує українське суспільство, як захист змін у медичній сфері. Дякую всім громадянам, громадським організаціям, медикам, асоціаціям та народним депутатам, які вчора висловили нашій команді підтримку та обурення суддівським свавіллям”, – написала вона на своїй сторінці у Facebook

В.о. глави МОЗ подякувала за підтримку зокрема президенту Петрові Порошенку, прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та голові Верховної Ради Андрію Парубію .

За її словами, через рішення суду зміни, які МОЗ вдалося досягти, поставлені під загрозу. Так, наприклад, розподіл препаратів, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗ, відбувається за підписом в.о. міністра і тепер виникли питання, хто саме підпише розпорядження та коли медичні заклади отримають ліки.
Крім того, на складах держпідприємств “Укрвакцина” та “Укрмедпостач” готуються до розвезення в регіони життєво необхідних препаратів за 33 програмами державних закупівель. “Це вакцини проти кору. Це ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії”, – пояснила Супрун.

Уряд оскаржить рішення Окружного адмінсуду

Рішення Окружного адміністративного суду столиці, яким Уляні Супрун заборонено виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я, буде терміново оскаржене.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава Мін’юсту Павло Петренко.

“Абсурдні, безвідповідальні рішення українських судів не зможуть заборонити Уляні виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. Рішення Окружного адмінсуду Києва буде терміново оскаржене”, – написав він.

Петренко рішуче підтримав Супрун, назвавши її “колегою, яка вперше за історію країни кинула виклик системі”.

“Боротьба із тіньовими схемами закупівель ліків. Медична реформа. Програма «Доступні ліки». Боротьба з лікарняною мафією. Кардинально новий підхід до медицини в країні в цілому…” – нагадав глава Мін’юсту заслуги Супрун.

Супрун підтримали всі три керівники держави

Президент Петро Порошенко заявив, що Уляна Супрун має повну його підтримку та висловив переконання, що Верховний Суд встановить істину щодо цього рішення.
Про це глава держави заявив 5 лютого під час щорічного прийому компаній-членів Американської торговельної палати в Україні.

“Я хотів висловити свою позицію як президента стосовно сьогоднішнього судового рішення. Хочу наголосити, що я як президент коментувати рішення суду за законом не маю права. Хочу наголосити на тому, що пані Супрун має повну підтримку президента України, і я дуже ціную, що ми разом з пані Супрун, урядом, парламентом зробили в напрямку медичної реформи”, – сказав Порошенко.

“І я пишаюся тим, що я започаткував судову реформу. Перша інстанція ще не прореформована. Але я не маю жодного сумніву, що реформований Верховний суд встановить істину. Хочу наголосити і нагадати тим, що питання громадянства відноситься до виключної компетенції президента України. Я нещодавно мав зустріч з пані Уляною, і наголошую, що пані Уляна є громадянкою України, відповідно до указу, який підписав президент Петро Порошенко про надання їй українського громадянства”, – наголосив глава держави.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у себе в “Фейсбуці” написав: “Я, як голова Верховної Ради України, доклав величезних зусиль, щоб парламент ухвалив медичну реформу. І я вважаю це одним із найбільших успіхів Верховної Ради цього скликання. Супрун стала провайдером цієї фундаментальної реформи. Переконаний, що Супрун має продовжити впровадження медичної реформи, тому я підтримую Супрун”.

На підтримку глави МОЗ став також прем’єр Володимир Гройсман, який розпорядився ініціювати відповідні звернення до суду вищої інстанції, аби скасувати відсторонення Супрун від посади.
Про це глава уряду заявив на засіданні КМУ 6 лютого.

“Країна вийшла з прірви, зараз маємо шанс рухатись вперед. Але ситуація з Уляна Супрун – це намагання відкинути нас назад. Ми побачили загрозу реформі медицини і будемо боротися. Тому ще вчора я дав доручення і Мін’юсту, і секретаріату уряду підготувати відповідні звернення до суду, щоб відновити справедливість”, – заявив Гройсман, зауваживши, що саме Супрун почала боротися з тіньовими схемами в медицині, боротьба зі “схематозом” відбувається за підтримки уряду.

“Не можна допустити зупинки реформи медичної галузі і повернення в неї корупції. Ми розпочали зміни. Настав час їх захистити, щоб українці отримували якісні медичні послуги!” – ідеться в дописі на ФБ-сторінці Гройсмана.

Підтримка соцмереж

Після появи інформації про те, що Уляну Супрун відсторонено від посади в.о. міністра охорони здоров’я, в соціальних мережах почалася акція на її підтримку. Дописи й графіка розміщуються під хештегом ‪#‎підтримуюСупрун‬.

Зокрема в Facebook в.о. міністра підтримали спільноти “Медреформа в дії” і “Мережа ЛЖВ” (люди, що живуть з ВІЛ/СНІД), які закликають вийти на мітинг на підтримку Уляни Супрун.

ГО “Батьки за вакцінацію” так само публічно висловлює підтримку Супрун і вимагає нарешті призначити її повноцінним міністром охорони здоров’я та покласти край маніпуляціям і піару окремих політичних сил.

“Передвиборчі гри не повинні паралізувати роботу міністерства, від якої залежить здоров’я громадян України” – йдеться в пості “Батьків за вакцінацію”.

До акції приєдналися сотні звичайних користувачів, які незгодні з рішенням суду.

США і Британія “стежать за ситуацією”

Посольства США і Великої Британії в Україні заявили про те, що “уважно стежать” за ситуацією навколо судового рішення, яким Уляні Супрун заборонили виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я.

“Ми разом з громадянами України та колегами з інших дипломатичних представництв уважно стежимо за цією ситуацією”, – йдеться в повідомленні посольства Сполучених Штатів Америки в Україні у Twitter.

Стурбованість у зв’язку з судовим рішенням висловила у Twitter і посол великої Британії в Україні Джудіт Гоф.

“Очікую подробиць цього рішення, але стривожена його потенційним впливом на життєво важливі реформи охорони здоров’я в Україні”, – написала дипломат.

“Радикал” Мосійчук наполягає на відстороненні

Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук, який ініціював судовий позов проти в. о. голови МОЗ, заявив, що Уляна Супрун буде притягнута до кримінальної відповідальності, якщо проігнорує рішення Окружного адмінсуду Києва про своє відсторонення від посади.
Про це він заявив розповів в ефірі ObozTV.

За словами Мосійчука, його політична сила вважає відсторонення Супрун “одним з елементів боротьби за поліпшення медичного забезпечення українців”.

“Моя основна претензія до Уляни Супрун була, є і залишається в тому, що, отримавши кредит довіри, ця людина, яка несе відповідальність за державну політику, на посаді в. о. міністра охорони здоров’я ще більше погіршила ситуацію у цій сфері”, – заявив нардеп.

Мосійчук також прокоментував наявність у в. о. голови МОЗ паспорта США. За його словами, “всі, хто захищає Супрун, захищає порушення Конституції”.

Політик висловив переконання, що апеляція на рішення суду буде відхилена. Також він заявив, що поки не розглянута апеляція, будь-які дії Супрун щодо виконання обов’язків міністра охорони здоров’я “будуть кримінальним злочином”.

* * *

Як повідомляла “Новинарня“, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука і заборонив Уляні Супрун здійснювати повноваження виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані їй як заступнику міністра.

ОАС тимчасово заборонив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я через те, що вона “має подвійне громадянство і більше місяця є виконуючою обов’язки”.
“Окрім того суд врахував доводи позивача про те, що у 2015 році Супрун Уляна Надія отримала громадянство України і, водночас, досі перебуває у іноземному громадянстві (громадянство США), в той час як відповідно до Закону України “Про громадянство України” в Україні існує єдине громадянство”, — сказано в ухвалі суду.

Суддя Сергій Каракашьян, який своїм рішення відсторонив Супрун від виконання обов’язків в.о. глави МОЗ, раніше відновив на посаді керівника ДФС скандального Романа Насірова.

У МОЗ заявили, що консультуються з юристами у зв’язку з появою інформації про судову заборону Супрун виконувати повноваження в.о. міністра.
Супрун виконує обов’язки міністра охорони здоров’я з 1 серпня 2016 року.

Читайте також:
“Хто вам лікар?”: Клімкін прокоментував подвійне громадянство Супрун

#ЗупинитиБіль. Супрун закликала легалізувати канабіс у медичних цілях

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна