Засідання Радбезу ООН щодо Мінських угод: підтримка німців і британців, “беззубі” США і непохитна Україна

 

Посол Росії в ООН Василь Небензя заявив, що порушення кримінального провадження проти кума президента РФ Віктора Медведчука “демонструє небажання України виконувати Мінські домовленості”.

Про це він заявив 12 лютого (за київським часом – пізно увечері) на засіданні Ради Безпеки ООН, ініційованому Росією з нагоди четвертої річниці укладення Мінських угод, передає “Радіо Свобода”.

За словами Небензі, виконання Мінських домовленостей “стало прирівнюватися Києвом до державної зради” і каратися кримінальним переслідуванням.

“5 лютого Генпрокуратура України оголосила про початок кримінального переслідування одного з лідерів української опозиції Віктора Медведчука. Причина такого переслідування – його заклик до прописаних в мінському комплексі заходів прямого діалогу Києва з Донбасом і надання регіону особливого статусу в складі України”, – наголосив російський посол.

“Ми всі знаємо, що це було російське вторгнення”

Натомість представник Німеччини при Організації Об’єднаних Націй Крістоф Хойзген у своєму виступі одразу після Небензі заявив, що російський міф про “зелених чоловічків” і “внутрішній український конфлікт” не відповідає дійсності. Адже Крим і Донбас захопили та окупують російські солдати, а Росія приховує правду про це.

“Слухаючи Василія Небензю, у мене прямо склалося враження, що це Україна напала на Росію, а не Росія на Україну” – пожартував німецький дипломат, повідомляє “Укрінформ“.

Німецький дипломат також нагадав про Будапештський меморандум, який Росія порушила, що справило негативний вплив на світовий порядок, міжнародне право і процес роззброєння. Він заявив, що РФ продовжує порушувати міжнародне право, зокрема обмежуючи свободу судоплавання в Азовсько-Чорноморському басейні.

Хойзген назвав утримання українських моряків у Москві порушенням міжнародного права і наголосив, що Німеччина не вірить російським словам про “внутрішній конфлікт” в Україні.

“Наші російські друзі роками кажуть, що, мовляв, в Україні був «переворот», скидання уряду. Ми всі знаємо, що насправді це було російське вторгнення. Російські військові були напряму залучені до окупації, у тому числі в Донецьку”, – наголосив німецький дипломат.

Франція також підтримала Україну, але її представник у своєму виступі, який журналісти назвали “беззубим”, відзначився досить рівними оцінками.

Не запам’ятався і виступ дипломата зі США – після відставки Ніккі Гейлі в американську дипмісію при ООН досі не призначено повноцінного постійного представника.

Натомість однозначно жорсткою була промова заступника постпреда Великої Британії Джонатана Гая Аллена.

“Російська Агресія проти України не завершується в Криму або на Донбасі. Росія намагається атакувати Україну за будь якої можливості“, – наголосив він.

“Закликаємо Росію негайно припинити підтримку бойовиків”

Перед початком засідання Радбезу представники Європейського Союзу виступили зі спільною заявою, в якій наголосили, що Росія має негайно припинити фінансову та військову підтримку бойовиків на сході України.

“Ми закликаємо Росію негайно припинити підживлювати конфлікт наданням фінансової та військової підтримки озброєним формуванням. Ми залишаємося глибоко стурбованими повідомленнями про присутність російського військового обладнання та військових на територіях, непідконтрольних українському уряду”, – йдеться у заяві.

Вони також закликали надати повний доступ всім міжнародним гуманітарним організаціям до тимчасово окупованих територій і забезпечити доставку гуманітарної допомоги відповідно до норм міжнародного права й засудили погрози та обмеження руху Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які здебільшого відбуваються на тимчасово окупованій території.

Представники ЄС також привітали план гуманітарної допомоги ООН на сході України на 2019-2020 роки і закликали український уряд продовжувати курс реформ. Вони зазначили, що вірять у можливість мирного вирішення конфлікту та покладають надії у цьому на Мінські угоди й зусилля Нормандської четвірки.

“Вибори в Україні для росіян важливіші за вибори президента РФ”

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко у своєму виступі наголосив, що кількість російської зброї та військових на Донбасі й навколо нього, а також кількість порушень режиму припинення вогню, нелегального перетинання кордону тощо не свідчать про прагнення Росії врегулювати конфлікт.

“Щодня розвиток подій доводить, що лише Росія та її воєнні дії у Донецькій і Луганській областях створюють непереборну перешкоду до мирного вирішення конфлікту”, – наголосив Єльченко.

Він запропонував членам Радбезу ООН звернути увагу на російську військову присутність на Донбасі та навколо нього.

“Тепер питання: що ці цифри говорять про справжні наміри Росії? Чи демонструють вони, що Росія прагне деескалації ситуації?” – спитав Єльченко.

Він наголосив, що з 2015-го року Росія 18 разів саботувала введення режиму припинення вогню.

“За цей час режим припинення вогню був порушений 54 тисячі разів. Серед них майже 6 тисяч порушень сталися з використанням Росією забороненої Мінськими домовленостями зброї”, – підкреслив дипломат.

Єльченко нагадав, що лише упродовж 2018-го року було зафіксовано 153 випадки незаконного порушення українсько-російського державного кордону автомобільним та залізничним транспортом, який перевозив військову продукцію, пальне, зброю та боєприпаси. У 2019-му, зауважив він, вже сталося 19 таких випадків.

“Ми досі віримо, що миротворча місія згідно з мандатом ООН може принести мир в Україну. Для України принциповими є поширення мандату місії на всю окуповану територію; виведення всіх іноземних військ та озброєння; розпуск усіх нелегальних органів та структур”, – зазначив Єльченко.

Єльченко закликав Росію припинити спроби маніпулювати інструментарієм миротворчості ООН для легітимізації завоювань агресії на Донбасі.

“Єдиний спосіб Росії довести своє задеклароване прагнення деескалювати ситуацію – це припинити лише говорити і почати, власне, діяти”, – підсумував постпред України при ООН.

Він також наголосив, що Україна 13 разів пропонувала Кремлю обміняти українських політв’язнів у Росії та на окупованих територіях на росіян, які засуджені в Україні за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету.

“Відповіді немає. Ми турбуємося про своїх людей. А Росія посилає чіткий сигнал своїм військовим:«Ми нічого не робитимемо, аби повернути вас додому»”, – зауважив Єльченко.

Дипломат наголосив, що на кону також долі трьох українців, яких захопили й уже майже чотири роки утримують у Донецьку – Пантюшенка, Корінкова та Глондаря, чия трирічна донька ніколи не бачила тата.

Також Єльченко зауважив, що росіяни, зокрема й в ООН, стали аж надто часто згадувати про українські вибори.

“Схоже, що це нова улюблена тема для росіян, – прийдешні президентські вибори в Україні. Складається враження, що результати виборів президента України для росіян важливіші за вибори президента РФ”, – зазначив дипломат.

Раніше Єльченко повідомив, що 20 лютого на спеціальному засіданні Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України планує виступити президент Петро Порошенко.

У 2018 році Україні вдалося включити до порядку денного ООН окремий пункт “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України” (йдеться про Крим і тимчасово непідконтрольні українській владі райони Донбасу).

Перше спеціальне засідання з цієї теми призначене на 20 лютого – дату, яка є п’ятою річницею початку російсько-українського конфлікту.

Читайте також:
ООН створила фонд гуманітарної допомоги українському Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна