Проти Медведчука порушили справу за підозрою в державній зраді

 

Генеральна прокуратура порушила кримінальне провадження про можливу державну зраду та сепаратизм лідера “Українського вибору”, колишнього голови Адміністрації президента України та кума президента Росії Віктора Медведчука.

Про це у Facebook повідомила речниця генпрокурора Лариса Сарган.

Провадження порушили за зверненням народного депутата від “Народного фронту” Андрія Тетерука.

“Голова проросійської організації “Український вибір – право народу” і голова політради партії “Опозиційна платформа – за життя” Віктор Медведчук зробив гучну заяву на партійному з’їзді 29 січня 2019 року в м. Києві, заявивши про необхідність утворення так названого “автономного регіону Донбас” з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України”, – написала Сарган.

Вона додала, що “план Медведчука” передбачає утворення на Донбасі автономного регіону у складі України, а перемовини, на думку політика, мають тривати у «чотирикутнику Київ-Донецьк-Луганськ-Москва».

За її словами, Медведчук у такий спосіб зробив “заклики до зміни меж території України і одночасно надається допомога Російській Федерації у проведенні підривної діяльності проти України, підтримується агресивна діяльність та сепаратистські настрої”.

“У діях Медведчука В.В. містяться склади злочинів, передбачені ч.1 ст.110 КК України, а саме: умисні дії, вчинені з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, тобто публічні заклики, а також ч.1 ст.111 КК України – державна зрада у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України”, – написала Сарган.

Як наголосила речниця генпрокурора, матеріали кримінальних проваджень будуть передані до Служби безпеки України за підслідністю.

Як повідомляла “Новинарня“, 29 січня кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук запропонував створити на Донбасі автономний регіон з власним урядом і парламентом.

Схожі тези про необхідність федералізації України та закріплення в Конституції особливого статусу для Донецької та Луганської областей, неодноразово висловлював офіційний Кремль.

Читайте також:
Австрійську діячку посадили на 14 років за те, чим в Україні займається Медведчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна