Несподіваним лідером президентських рейтингів став Зеленський

оновлено

Новим лідером президентського рейтингу став комік Володимир Зеленський, якого підтримують 16,2% тих, хто має намір голосувати.

Такими є результати свіжого всеукраїнського соціологічного дослідження, проведеного групою “Рейтинг” 16-24 січня.

Згідно з цими даними, Юлію Тимошенко підтримують 15,6% респондентів, які мають намір голосувати, Петра Порошенка12,9%.
Таким чином, є підстави говорити про сформовану трійку лідерів – у порівнянні з п’ятіркою, яка фіксувалася в грудні.

За Юрія Бойка готові віддати голоси 8,6%, за Анатолія Гриценка – 7,3%, за Олега Ляшка – 6,0%, за Євгенія Мураєва – 3,1%, за Олександра Шевченка – 2,5%, за Андрія Садового – 2,3%, за Олександра Вілкула – 2,2%.

 

“Рейтинг” не вказує, на чиє замовлення було проведено опитування та оперативно оприлюднено його результати.

Водночас подача й коментарі щодо соціології непрямо вказують на те, що зацікавленою у цьому є сторона Зеленського. Насамперед це проявляється в констатації передусім підтримки Зеленського на рівні 19% – серед тих, хто “визначився з вибором та має намір голосувати”. Раніше “Рейтинг” брав за основу лише тих, хто має намір піти на вибори, і таким є стандартний підхід об’єктивних соціологічних компаній.

Також привертає увагу перший акцент у коментарях до дослідження, та, відповідно, порядок запитань в опитувальнику, який міг впливати на настрій респондента: “70% опитаних вважають, що країні потрібні радикальні зміни”. І далі – “45% вважають, що Президентом повинна стати нова особистість, навіть без досвіду державного управління”, “майже 70% опитаних підтримують запровадження в Україні механізму прийняття державних рішень через всеукраїнський референдум” (характеристики і месиджі Зеленського, які нечасто зустрічаються в пересічних соцдослідженнях, як-то в грудневому тієї ж групи “Рейтинг” на замовлення IRI).

Водночас, за відомостями “Новинарні“, штаб одного з прямих конкурентів Зеленського схильний вважати самі рейтинги січневого опитування достатньо об’єктивними.

ОНОВЛЕНО. Цього ж дня оприлюднено результати опитування, проведеного трьома соціологічними компаніями – Центр соціальних і маркетингових досліджень “Социс”, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова.

Згідно з цими даними, найбільшу підтримку населення серед тих, хто візьме участь у голосуванні і визначився зі своїм вибором, отримав би Володимир Зеленський – 23%. За Петра Порошенка готові проголосувати 16,4%, за Юлію Тимошенко – 15,7% респондентів.

Таким чином, в опитуванні “Соцісу”, КМІСу й Центру Разумкова Зеленський теж вийшов на перше місце, але при цьому Порошенко в рамках похибки випередив Тимошенко, передає “Інтерфакс-Україна”.

За одного Юрія Бойка мають намір віддати свій голос 9,3% опитаних, за лідера партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка – 8,1%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка – 6,7% . Кандидата від партії “УКРОП” Олександра Шевченка готові підтримати 3,5%, міського голову Львова, лідера “Об’єднання” Самопоміч “Андрія Садового – 3,4%, лідера партії “Наші” Євгена Мураєва – 2,7%. За кандидата від партії “Опозиційний блок – партія миру і розвитку” Олександра Вілкула готові проголосувати 2,4% респондентів, за екс-главу Служби безпеки України Ігоря Смешка – 2,2%, за кандидата від партії “Свобода” Руслана Кошулинського – 1,3%.

Інші кандидати не набирають 1% голосів.

На запитання: “Незалежно від того, за кого Ви маєте намір голосувати, хто з наступних кандидатів, на Вашу думку, переможе?” 20,5% респондентів тріумвірату відповіли, що найімовірнішим переможцем на президентських виборах вважають Порошенка, перемогу Тимошенко прогнозують 19,9%, а Зеленського – 10,8%.

Дослідження проводилося з 16 до 29 січня 2019 року силами трьох соціологічних компаній (Центр соціальних і маркетингових досліджень “Социс”, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова). Вибірка – 11 тис. респондентів у всіх областях України (без урахування населення АР Крим і окупованих територій Донецької і Луганської областей), для населення, старшого за 18 років. Статистична похибка дослідження: +/- 0,9%. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face) за місцем проживання респондента.

Повертаючись до інфографіки дослідження “Рейтингу”.

“За останній місяць помітно зріс рейтинг В. Зеленського та П. Порошенка. Невелике зменшення відбулося у рівні підтримки Ю. Тимошенко. Електоральні показники інших кандидатів не зазнали відчутних змін”, – констатують соціологи “Рейтингу”.

Зеленський має відносно вищі електоральні показники серед виборців Півдня та Сходу, у Києві – ділить першість із Порошенком, на Донбасі – з Бойком.

Тимошенко лідирує в Центрі та на Півночі, на Заході – поділяє лідерську сходину з діючим главою держави.

Порошенко при цьому – лідер симпатій серед виборців Галичини.

“В. Зеленський – кандидат, який має найвищий потенціал електорального росту (т.зв. «другий вибір»). Його готові підтримати 7,4% виборців, за умови, якщо їхні фаворити не братимуть участі у виборах. Ю. Тимошенко та А. Гриценка могли б підтримати ще по 6% таких опитаних, Ю. Бойка, О. Ляшка – по 5%, Є. Мураєва, А. Садового, О. Шевченка – по 4%, О. Вілкула – 3%, П. Порошенка та В. Наливайченка – по 2%”, – ідеться в коментарі “Рейтингу”.

23% опитаних вважають, що наступним президентом буде Юлія Тимошенко. У перемогу Петра Порошенка вірять 16,3%, Володимира Зеленського – 10,3%.

“У перемогу Ю. Тимошенко вірять практично у всіх макрорегіонах країни за винятком Галичини та Києва, де опитані більше переконані, що наступним президентом стане П. Порошенко”, – констатують соціологи.

Антирейтинг очолює Петро Порошенко: майже половина опитаних заявили, що не проголосують за нього за жодних обставин. 31% опитаних зазначили, що не віддадуть свої голоси за Юлію Тимошенко, чверть – однозначно проти Юрія Бойка. Проти Зе-кандидата в будь-якому разі – 10,3%.

Водночас рівень задоволеності діяльністю чинного глави держави за останні місяці дещо зріс, натомість оцінки роботи керівника уряду та парламенту знизилися.

15% задоволені діяльністю президента Порошенка, 80% – не задоволені.

Діяльністю прем’єр-міністра Володимира Гройсмана задоволені 12%, ні – 81%. Роботою Верховної ради України задоволені 5%, не задоволені – 90% опитаних.

Моделювання другого туру дало такі результати: Тимошенко тримає першість у парах із Порошенком (27% проти 18%) та Бойком (28% проти 18%). Водночас Леді Ю поступається у парі з Зеленським (29% проти 24%).
Зеленський також перемагає у парах із Порошенком (34% проти 20%) та Бойком (33% проти 17%).
У парі Бойко-Порошенко чинний президент лідирує з невеликою різницею (23% проти 21%).

“Важливо, що у наведених варіантах можливих пар більше третини опитаних заявляють про свою неучасть у виборах, 16-19% – ще не визначилися із симпатіями”, – зазначають соціологи.

При цьому 67% опитаних зазначили, що Україні потрібен лідер, який здатен об’єднати, примирити та заспокоїти суспільство. 24% – за лідера, схильного до диктатури та жорсткого наведення порядку. Останні очікування відносно вищі серед виборців Ляшка та Бойка.

43% надалі бачать лідером країни політика з досвідом керування країною, натомість 45% вважають, що президентом повинна стати нова особистість, навіть без досвіду державного управління.

“Поступово збільшується кількість тих, хто вважає, що їм важливо жити у демократичній державі: сьогодні 40% однозначно підтримують цю тезу. Тих, кому це неважливо, – не більше 10%. Запит на демократичні цінності найвищий серед мешканців столиці та у Галичині, найменший – на Донбасі”, – констатує “Рейтинг”.

Протягом останнього року зросла мобілізація виборців. 44% опитаних зазначили, що однозначно мають намір взяти участь у виборах президента України, ще 35% – “скоріше” візьмуть участь.
При цьому зменшилася кількість тих, хто вважають, що їхній голос нічого не вирішує на виборах (з 47% до 40%).

Терміни проведення дослідження – 16-24 січня 2019 р. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 6000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,3%. 

Станом на 31 січня ЦВК зареєструвала 26 кандидатів: Ігор Шевченко, Сергій Каплін, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Анатолій Гриценко, Віталій Купрій, Євгеній Мураєв, Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Олександр Шевченко, Роман Насіров, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Дмитро Добродомов, Аркадій Корнацький, Ілля Кива, Руслан Кошулинський, Олександр Данилюк, Сергій Тарута, Володимир Зеленський, Ігор Смешко та Інна Богословська.

Нагадаємо, розслідувачі знайшли у Зеленського працюючий бізнес в Росії.

В опитуванні “Рейтингу” за грудень було констатовано, що найтвердішими у своєму виборі в бажанні голосувати є прихильники Петра Порошенка, тоді як прибічники несподіваного висуванця Зеленського – чи не найменш активні.

Читайте також:
“Зелений” мільйонер. Реєструючись у ЦВК, Зеленський задекларував, якими маєтностями володіє

Компанія Зеленського отримала ₽35 мільйонів від Мінкульту РФ за зйомку фільму, — ЗМІ

“Хай топить Порошенка”. У мінкульті РФ визнали, що діяльність Зеленського вигідна Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна