Рейтинги грудня: шанс на другий тур мають п’ять кандидатів

доповнено

Якщо б президентські вибори відбувалися у грудні, то найбільше голосів виборців набрали б Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Володимир Зеленський, Юрій Бойко і Анатолій Гриценко.

Про це свідчать результати опитування, проведеного 13-27 грудня 2018 року (ще до початку виборчої кампанії) “Соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення Міжнародного республіканського інституту за фінансування USAID.

Серед тих, хто піде на вибори, в першому турі 16% готові підтримати Тимошенко, по 11% – Порошенка і Зеленського, 9% – Бойка та 8% – Гриценка.

Серед усіх виборців Тимошенко має підтримку 13% Зеленський і Порошенко – по 9%, Бойко і Гриценко – по 7%, Ляшко – 6%.

Соціологи також запропонували респондентам пари політиків у другому турі і просили підтримати одного з них.

У другому турі Петро Порошенко програв би фактично усім кандидатам (крім Бойка), а Юлія Тимошенко – виграє в усіх.

У парах Тимошенко–Зеленський і Тимошенко–Гриценко обоє кандидатів мали б приблизно однакові шанси на перемогу.

При цьому в прогнозованій парі другого туру Тимошенко-Порошенко на користь лідерки “Батьківщини” переходить відносна більшість голосів інших кандидатів:

Загалом брати участь у голосуванні 31 березня мають намір брати 74% виборців.

Найактивніші – виборці західних регіонів, а також люди старшого віку.

Показово, що найтвердішими у своєму виборі в бажанні голосувати є прихильники Петра Порошенка, тоді як прибічники несподіваного висуванця Зеленського – чи нен найменш активні.
Опитування проводилося 13-27 грудня 2018 року на всій території України (за винятком окупованих територій Криму та Донбасу). Методом особистих інтерв’ю в будинках респондентів було опитано 2400 постійних мешканців України віком від 18 років, які мають право голосу. Статистична похибка не перевищує 2%.

Після висування кандидатів та початку агітаційної кампанії рейтинги вочевидь могли змінитися.

Станом на 31 січня ЦВК зареєструвала 26 кандидатів: Ігор Шевченко, Сергій Каплін, Валентин Наливайченко, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Анатолій Гриценко, Віталій Купрій, Євгеній Мураєв, Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Олександр Шевченко, Роман Насіров, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Дмитро Добродомов, Аркадій Корнацький, Ілля Кива, Руслан Кошулинський, Олександр Данилюк, Сергій Тарута, Володимир Зеленський, Ігор Смешко та Інна Богословська.

Читайте дані за початок грудня:
У президентському рейтингу лідирують Тимошенко, Порошенко та Зеленський, — соцопитування

Виборчий процес в Україні офіційно розпочався 31 грудня.
Висування кандидатів політичними партіями або шляхом самовисування та подання документів до ЦВК триватиме до 3 лютого 2019 року.Реєстрація кандидатів у президенти триватиме до 8 лютого включно.
Голосування відбудеться 31 березня 2019 року.

Читайте також:
Опоблок досі агітує через російську соцмережу “ВКонтакте”, — Комітет виборців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна