Лотерея “1 із 36”. В Україні офіційно стартувала виборча кампанія

 

У понеділок, 31 грудня, в Україні стартувала виборча кампанія з чергових виборів президента України, які відбудуться через 90 днів – 31 березня 2019 року.

Як передбачає календарний план виборів, затверджений новим Центрвиборчкомом, із 31 грудня до 3 лютого 2019 року включно громадяни можуть подавати документи на реєстрацію кандидатами в президенти. Протягом п’яти днів із дня подання документів ЦВК має прийняти рішення про реєстрацію кандидата чи відмову йому в реєстрації.

Досі наміри балотуватися висловлювали більш як 36 осіб – Балашов, Безсмертний, Білецький, Богомолець, Богословська, Бойко, Бубенчик, Вілкул, Гнап, Гриценко, Дерев’янко, Добкін, Добродомов, Зеленський, Каплін, Касьянов, Квашук, Кива, Кожара, Кошулинський, Купрій, Ляшко, Мороз, Наливайченко, Насіров, Онищенко, Порошенко, Савченко, Садовий, Скоцик, Тарута, Терещенко, Тимошенко, Федоришин, Шебанов, Шевченко Ігор, Шевченко Олександр та ін.

Кандидатом у президенти може бути громадянин України, який досяг 35-річного віку, володіє державною мовою та проживає на території України протягом останніх 10 років до дати виборів. Кандидата може висунути політична партія або він може бути самовисуванцем. Він повинен подати декларацію про доходи за попередній рік, яку перевірить Національне агентство з питань запобігання корупції й опублікує результати перевірки.
Кандидат має внести заставу в розмірі 2,5 мільйонів гривень, які будуть повернені або в разі перемоги на виборах у першому турі, або у випадку виходу до другого туру. Іншим учасникам виборчих перегонів гроші не повернуть – такі застави будуть зараховані в державний бюджет України.

Передвиборча агітація дозволена з наступного дня після реєстрації кандидата і до 24.00 29 березня.

Крім того, до 29 січня кандидати в президенти можуть клопотати про дозвіл мати офіційних спостерігачів.

Відмовитись від балотування кандидати можуть до 7 березня.

Центрвиборчком затвердить виборчі бюлетені 8 березня 2019 року.

Передбачено, що до 22 березня Державний реєстр виборців має надати дільничним комісіям попередні списки виборців та іменні запрошення на вибори. Щодо неточностей у списках чи стосовно зміни місця голосування виборці можуть звертатись до дільничних комісій чи до органу ведення Держреєстру до 25 березня включно.

Голосування на президентських виборах відбуватиметься 31 березня з 8.00 до 20.00.

Результати голосування Центрвиборчком має встановити до 10 квітня.

Якщо жоден із кандидатів не набере 31 березня 2019 більше 50% голосів, то 21 квітня повинен бути проведений другий тур виборів, в який вийдуть кандидати, що посіли перші два місця за підсумками першого туру. У разі проведення другого туру виборів ЦВК має офіційно оголосити результати виборів до 1 травня 2019 року, а інавгурація новообраного президента відбутися до 31 травня 2019 року.

Згідно з постановою ЦВК, новообраний президент має вступити на пост не пізніше ніж за 30 днів після оголошення офіційних результатів виборів.

Читайте також:
До другого туру президентських виборів виходять Порошенко і Тимошенко, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна