Україна і Чехія започаткують майданчик для діалогу з історичних питань

 

Україна й Чехія планують започаткувати майданчик для діалогу між істориками й представниками громадянського суспільства з метою протидії маніпулюванням Росії в історичних питаннях.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції з главою МЗС Чеської Республіки Томашем Петршічеком у понеділок, 28 січня.

“Нас дуже хвилюють ті маніпуляції, які і Росія, і ті, хто йде в логіці російській, намагаються зробити з історичними питаннями”, – зазначив Клімкін, якого цитує “Укрінформ“.

Як приклад міністр навів трактування трагедії у Малині в липні 1943 року, коли в результаті каральної операції в одній церкві були спалені українці, чехи і поляки, але яку, за словами Клімкіна, намагаються представити як конфлікт між українцями і чехами.

“І я знаю, що такі спроби (маніпулювання історією — “Н”) будуть і далі, тому ми сьогодні з Томашем вирішили, що нам потрібен якийсь неформальний майданчик, неформальна платформа, форум для дискусії між нашими істориками, між нашими представниками громадянського суспільства і ми будемо допомагати роботі такого форуму”, – сказав глава МЗС України.

Клімкін також передав чеському колезі диск із даними про репресованих українців за часів Чехословаччини і часів, коли радянська влада співпрацювала з чеською владою.

Читайте також:
У Чехії легально працюють 120 тисяч українців, – Клімкін

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна