Зустріч героїчної 72-ї бригади в Білій Церкві: Порошенко пройшов з бійцями 2 км до частини. ФОТО, ВІДЕО

доповнено

У суботу, 26 січня, в місті Біла Церква на Київщині відбулася урочиста зустріч військовослужбовців 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. Чорних запорожців, які цього дня повернулися із зони ООС на Донбасі на ротацію в місце постійної дислокації.

Ешелон із бійцями та військовою технікою бригади на залізничному вокзалі Білої Церкви зустрічали президент України, верховний головнокомандувач Петро Порошенко, начальник Генерального штабу ЗСУ генерал армії Віктор Муженко, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, інше військове командування, представники громадськості, тисячі мешканців міста.

Під час прибуття поїзда на станцію військовий оркестр виконував марш “Червона калина”.

Зійшовши з вагонів, “чорні запорожці” потрапили під “тріумфальні арки” з вишиваних рушників, які тримали жінки й дівчата.

Після спілкування на привокзальній площі Петро Порошенко разом з іншими керівниками разом із бригадою пройшов центральною вулицею до військової частини.

“Не машиною. Без кортежу. Без всяких питань. Президент спокійно пройшов більше 2 км від ЖД вокзалу до ППД 72 бригади”, – розповів ветеран АТО, колишній військовослужбовець білоцерківської частини Сергій Місюра.

Мешканці міста по дорозі вітали військових та дякували їм за мир і спокій. Люди вручали солдатам квіти та повітряні кульки, а тримали державні прапори та плакати з написами: “Дякуємо за мирне небо!”, “Вітаємо героїв з поверненням!”, “Пишаємося славними бійцями 72-ї бригади!”.

Воїнів супроводжували ліцеїсти, які несли портрети загиблих військовослужбовців бригади.

Як відомо, з перших днів російської агресії проти України особовий склад 72-ї окремої механізованої бригади став на захист держави на кримському напрямку, на Донеччині та Луганщині.

Наприкінці березня 2014 року підрозділи 72-ї тримали оборону біля міст Маріуполь та Волноваха на Донеччині, утримували Маріупольський та Донецький аеропорти, виконували завдання з прикриття 248-кілометрової прикордонної зони від Амвросіївки до Ізвариного.

Зокрема, 12-17 червня 2014 року 1-й та 2-й батальйони 72 омбр разом з іншими підрозділами ЗСУ здійснили 248-кілометровий рейд вздовж україно-російського кордону до Ізвариного, Свердловська, Червонопартизанська, де мужньо утримували оборону півтора місяці.

Читайте інтерв’ю з комбригом того періоду:
Генерал Андрій Грищенко: Щоночі о 01:15 у мене лунав дзвінок.
Дзвонила мати загиблого солдата із фразою: “Вадим загинув о 01:15”

Фото: АП

У ППД бригади петро Порошенко виступив із промовою.

Після виступу глава держави вручив військовим 72 омбр нагороди за особисті заслуги у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддані дії та зразкове виконання військового обов’язку.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено полковників Руслана Татуся, Сергія Сірченка та лейтенанта Дмитра Гнатюка.

Медалі “За військову службу Україні” вручено лейтенантам Олені Бєльській, Олександру Шараєвському, старшому солдату Олександру Гордієнку, молодшому лейтенанту Андрію Норову, капітанам Костянтину Руденку, Олександру Щепці.

Медалі “Захиснику Вітчизни” з рук президента отримали старший солдат Олександр Заводнюк, сержант Василь Коваль, солдати Володимир Курашов та Едуард Соболевський, старшина Олександр Нестеренко, старші сержанти Володимир Русецький та Віталій Туканов, молодший сержант Олександр Сотник.

У 2017 році 72-га бригада героїчно воювала в районі Авдіївки, здобувши стратегічні позиції в районі промзони та зазнавши великих втрат.
Тоді на ротацію бригада повернулася гна початку листопада 2017 року (ФОТОРЕПОРТАЖ). Підрозділ очолив полковник Руслан Татусь.

Цього разу, із травня 2018 року по січень 2019-го, підрозділи 72 омбр брали участь у відсічі російської агресії у складі Об’єднаних сил в районі Світлодарської дуги”.

“Завдяки наполегливості та професіоналізму військовослужбовців військової частини вдалось за короткий термін побудувати ефективну оборону та створити систему вогню, що дозволило ефективно виконувати завдання за призначенням та завдавати ворогу суттєвих втрат”, – повідомляє прес-служба президента.

При цьому ротація 2018-2019 стала останньою для півтора десятка “чорних запорожців”, які загинули в ході бойових дій.

Також Петро Порошенко ознайомився з умовами проживання військовослужбовців 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців у новозбудованих гуртожитках у Білій Церкві.

Та пообідав у солдатській їдальні, яка після реформи харчування ЗСУ пропонує меню за розширеним каталогом.

* * *

Раніше цього ж дня президент Петро Порошенко відвідав військовослужбовців 72-ї бригади, які перебувають на лікуванні у НВМКЦ “Головний військовий клінічний госпіталь” у Києві.

“Глава держави ознайомився з умовами лікування військових, поцікавився їх станом здоров’я та побажав швидкого одужання героям. Президент повідомив, що разом з міністром оборони Степаном Полтораком вирішили приїхати в госпіталь до поранених по дорозі в Білу Церкву…” – зазначила в прес-службі АП.

“Ми приїхали сюди для того, щоб подякувати кожному з вас за зразкове виконання бойових завдань. А також, щоб спитати чим потрібно допомогти”, – звернувся до бійців глава держави.

Військовослужбовці подякували Петру Порошенку та зазначили, що не мають нарікань на умови лікування.

Глава держави вручив нагороди військовослужбовцям за самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку.

Медаллю “Захиснику Вітчизни” нагороджені солдати Олександр Дрига, Владислав Бевзюк, Олексій Ізотов, Ігорь Панченко, Рустам Винниченко та Єгор Коновалов, сержанти Андрій Яценко, Микола Мельник, молодший сержант Вячеслав Ізотов.

Президент також вручив цінні подарунки пораненим військовослужбовцям.

Як відомо, уже перед виходом на ротацію у вантажівку “Урал” в районі Троїцького 72 омбр влучила ракета ПТРК бойовиків, тоді отримали поранення десять військових бригади.

Фото: прес-служба президента і ФБ Сергій Місюра

Усі воїни, які загинули за Україну 2018 року: згадаймо обличчя

Читайте також про останнього полеглого перед ротацією:
На Світлодарці загинув боєць 72-ї бригади Микола Семенюк з Вінниччини. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна