ГПУ склала підозру Жириновському в новій кримінальній справі

 

Генеральна прокуратура України склала повідомлення про підозру депутату Державної думи РФ Володимиру Жириновському в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні прес-служби Генпрокуратури, поширеному в п’ятницю, 25 січня.

“Досудовим розслідуванням встановлено, що Володимир Жириновський, перебуваючи на території Російської Федерації 20 лютого 2014 року в прямому ефірі одного з телеканалів і 23 лютого 2014 року під час зборів (мітингу) зробив публічні заклики до приєднання території АР Крим та південно-східних областей України до Російської Федерації”, – зазначено в прес-релізі.

Також 20 березня 2014 року Жириновський, будучи депутатом Держдуми РФ, проголосував за ухвалення федеральних законів про включення Російською Федерацією до її складу АР Крим і м. Севастополя, що в подальшому призвело до повномасштабної окупації території Криму та Севастополя, нагадали в ГПУ.

Крім того, за інформацією Генпрокуратури, 28 лютого 2014 року Володимир Жириновський, перебуваючи на території України в містах Сімферополі та Севастополі, публічно підбурював жителів півострова до вчинення дій щодо незаконної зміни державних кордонів України.

Також Жириновський підписав і представив 17 березня 2014 року до канцелярії посольства Польщі в Москві лист-звернення до польського посла, в якому містяться заклики до керівництва Польщі в організації та проведенні на території окремих західних областей України референдумів за прикладом проведеного незаконного референдуму на території АР Крим та м. Севастополі про передання окремих областей України до складу сусідніх держав, зокрема Польщі.

“За цими фактами злочинної діяльності 22 січня 2019 року працівниками управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Генеральної прокуратури України складено повідомлення про підозру В. Жириновському у вчиненні ним кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України – “Н”)“, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що інкримінований Володимиру Жириновському злочин передбачає можливість його заочного засудження в Україні на термін до 12 років позбавлення волі.

“Варто зазначити, що 12.09.2014 Євросоюз ввів економічні санкції проти Російської Федерації за сприяння у дестабілізації ситуації в України та окупацію півострова Крим. Ці санкції також включають індивідуальні обмежувальні заходи, а саме заборону в наданні віз та заморожування активів окремих осіб, зокрема В.Жириновського. Аналогічні санкції ввели Канада, Австралія та Швейцарія”, – нагадали в українській Генпрокуратурі. Як і те, що стосовно Жириновського та інших осіб указом президента України від 15 травня 2017 року застосовано персональні спеціальні санкції.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 жовтня 2018 року Генеральна прокуратура спрямувала до Шевченківського районного суду Києва обвинувальний акт щодо Володимир Жириновського і ще двох депутатів Державної думи РФ – Михайла Дегтярьова та Олексія Діденка, підозрюваних у фінансуванні терористичних організацій “ДНР” і “ЛНР” (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258-5 КК України). Ця справа стосується передачі партією Жириновського ЛДПР бронеавтомобіля “Тигр” бойовикам “ЛНР” і була порушена ще у травні 2016 року. У серпні 2017 року ГПУ повідомила Жириновьского про підозру в першій справі.
У вересні 2018 року Шевченківський райсуд Києва дав дозвіл на проведення спеціального (заочного) досудового розслідування в кримінальному провадженні щодо Жириновського і двох депутатів Держдуми Росії.

Читайте також:
Жириновський на мітингу в Москві вдарив українця, який назвав його “гівном”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна