Суд визнав, що Янукович сприяв окупації Криму Росією

 

Колишній президент-втікач Віктор Янукович у 2014 році сприяв представникам влади Росії “у веденні агресивної війни проти України” та спробі легітимізації окупації Криму.

Про це під час оголошення вироку Януковичу в четвер, 24 січня, заявив головуючий суддя Оболонського райсуду Києва Владислав Дев’ятко.

“Янукович, перебуваючи 24 лютого 2014 року на території РФ, вирішив шляхом вчинення державної зради сприяти представникам влади РФ у веденні агресивної війни проти України, сподіваючись у такий протиправний спосіб за рахунок суверенітету України отримати преференції від представників влади РФ для подальшого тривалого проживання на території цієї держави та уникнення кримінальної відповідальності в Україні”, – зачитав суддя Дев’ятко.

Він зазначив, що Янукович, прибувши в період до 1 березня 2014 року на територію РФ, вступив у змову з представниками влади РФ і сприяв виправданню окупації Криму.

“Янукович, уже не будучи законним президентом України, звернувся 1 березня 2014-го до Путіна з проханням застосувати війська РФ для ведення агресивної війни проти України”, – сказав Дев’ятко.

Надалі суддя зачитує покази свідків та інші свідчення початку окупації Криму Росією, до чого спричинила позиція Януковича.

На засіданні суду присутня група адвокатів Януковича, сторона обвинувачення, багато журналістів і телекамер, медіа та Youtube-канал Генеральної прокуратури ведуть пряму відеотрансляцію. Через брак місця не всім представникам ЗМІ вдалось потрапити до зали суду.

Текст вироку почергово читають три члени суддівської колегії. Час від часу оголошуються короткі перерви.

Адвокати вивісили у залі плакат, який, на їхню думку, доводить невинуватість Януковича. В одній із перерв адвокат Олександр Байдик заявив журналістам, що суд не врахував свідчення захисту екс-президента, хоча вони надали багато матеріалів.

У справі про державну зраду Януковича, починаючи з травня 2018 року, відбулося 89 судових засідань, було допитано 52 свідки. Сторона захисту вочевидь затягувала процес. У жовтні суддя Дев’ятко просив адвоката Януковича зупинитися, бо не можна “виступати вічно”.

Янукович не виступив у суді із заключним словом, оскільки нібито зазнав травм під час гри в теніс. На відеозв’язок екс-президент теж не вийшов.

Оболонський районний суд Києва, якому залишилося вислухати заключне слово Януковича, у зв’язку із заявою захисту щодо травми підзахисного переніс засідання на 5 грудня та дозволив йому виступати лежачи. Однак 5 грудня Янукович не вийшов на відеозв’язок у суд.

Відсутній він на зв’язку також під час оголошення вироку.

Екс-президента обвинувачують у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 1 ст. 111  (державна зрада), ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Одним із основних доказів у справі є лист Януковича до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська на територію України.

Сторона обвинувачення просила призначити Януковичу покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

Читайте також:
“Замість довідки про нежить зламали хребет”.
Як соцмережі відреагували на травму Януковича

Журналісти показали могилу сина Януковича в окупованому Севастополі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна