У Києві відкрили меморіальну дошку ідеологу українського націоналізму Дмитру Донцову

 

На фасаді будинку національного інформаційного агентства “Укрінформ” у Києві урочисто відкрили меморіальну дошку на честь ідеолога українського націоналізму, першого керівника Українського державного телеграфного агентства у 1918 році Дмитра Донцова.

Як повідомляє “Укрінформу“, у четвер, 24 січня, пам’ятну дошку в присутності представників влади, народних депутатів та громадськості відкрили гендиректор агентства Олександр Харченко та освітній і громадський діяч, літературознавець, журналіст Сергій Квіт.

Пам’ятну таблицю Донцову виготовили за меценатської допомоги Романа Піняжка. Автор дошки – Володимир Цісарик.

“Ми зараз повертаємо історичну пам’ять, і сьогодні важливий день у цьому поверненні – ми відкриваємо пам’ятну дошку, присвячену видатній постаті в українській історії – Дмитру Донцову. Ця фантастична людина має безліч іпостасей: мислитель, філософ, історик, публіцист. Та серед них була ще одна роль в історії Української держави – він був керівником першого інформаційного державного агентства за часів гетьмана Скоропадського. Тому ця табличка відкривається на фасаді будинку, де сьогодні розміщується історичний спадкоємець УТА – “Укрінформ”, – сказав на церемонії відкриття Олександр Харченко.

Заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак у свою чергу зауважив, що Донцов був неординарною особистістю, про яку ми насправді знаємо “не так багато і не так добре, як він заслуговує, особливо в сучасних умовах”.
“Тому поява цієї пам’ятної дошки є не лише вшануванням його особистості, а в першу чергу нагадуванням нам про його спадщину, яка є надзвичайно актуальною і сьогодні”, – підкреслив Тиліщак.

Народний депутат від ВО “Свобода” Андрій Іллєнко наголосив, що такі потужні постаті, як Дмитро Донцов, формують культуру і націю. За його словами, дуже важливо, що пам’ятна дошка відкривається на фасаді тієї інституції, яку свого часу заснував Донцов – “не тільки теоретик, а й практик”.

“Маркування київського простору видатними українськими діячами триває. Дмитро Донцов у Києві!!!” – прокоментувала подію представниця УІНП Олена Халімон.

Як відомо, Українське державне телеграфне агентство (УТА) є історичним попередником сучасного Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ”.
Із травня до листопада 1918 року головою Українського телеграфного агентства був Дмитро Донцов – громадський діяч, філософ, публіцист і літературний критик, ідеолог українського націоналізму (автор праць “Дух нашої давнини”, “Націоналізм”), один із перших керівників Союзу визволення України, заснованого 1914 року.
У 1918 році Донцов одночасно очолював Державне бюро преси, що координувало діяльність друкованих видань.
Розташовувалися УТА та Бюро преси за адресою Хрещатик, 25 у Києві.
Донцов помер 30 березня 1973 у Канаді. Похований у США на українському кладовищі в Саут-Баунд-Брук.

Як інформувала “Новинарня“, 21 січня у Києві відкрили перший барельєф на честь головного отамана УНР Симона Петлюри.

Читайте також:
На Байковому цвинтарі вандали побили бюст Міхновського, відновлений після викрадення. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна