Назустріч виборам: Facebook вводить нову політику щодо України

 

Facebook оголосив про введення з 1 лютого 2019 року нової політики щодо України на передвиборчий період, яка передбачає, зокрема, заборону на розміщення реклами з-за кордону, аби упередити можливе втручання у вибори.

Модератори також посилять нагляд за виконанням правил соціальної мережі – про це йдеться у відповіді прес-служби компанії Facebook на запит кореспондента агенції “Укрінформ” у США.

“Нині на українських виборах ми плануємо тимчасово розширити нагляд за виконанням правил і заборонити розміщення передвиборчої реклами з-за кордону”, – розповів речник Facebook.

У компанії уточнили, що мають засоби для визначення, які з рекламних повідомлень та активностей походять з-за кордону.

“Передвиборчою рекламою ми вважаємо ту, що стосується політиків, політичних партій, “мобілізації виборців” та/або прагнення утримати виборців від участі у виборах. Політичні гасла і партійна символіка також входять до переліку. Ми визначаємо, що рекламне повідомлення походить з-за кордону, аналізуючи активність особи, рекламного профілю та сторінки”, – зазначили у компанії.

У Facebook не стали коментувати, наскільки високою бачать загрозу зовнішнього втручання у вибори в Україні.

Водночас речник компанії пояснив, що можливість закордонного втручання є одним з факторів, який береться до уваги при плануванні особливої політики щодо певної країни, в якій наближаються вибори.

Зазанчається, що Facebook вдається до нової політики підвищення прозорості і підзвітності розміщення реклами в усіх країнах, які входять до виборчого циклу.

“Ми хочемо упередити іноземне втручання у вибори, підвищуючи прозорість і підзвітність тих, хто розміщує рекламу. Ми вже досягаємо результатів у всьому світі, і не лише щодо реклами. Ми також активно працюємо над зменшенням кількості фейкових сторінок та обмеженням розповсюдження дезінформації”, – розповив речник Facebook.

У компанії уточнили, що будь-яке рекламне повідомлення, яке розповсюджує та чи інша сторінка, вже можна побачити у спеціальному розділі “Інформація та реклама”. Це стосується як політичної, так і так званої “спрямованої” реклами.

“Ми також хочемо додати прозорості політичним рекламним кампаніям, авторизуючи тих, хто її розповсюджує, надаючи більше інформації щодо реклами, зберігаючи рекламні повідомлення у спеціальній бібліотеці протягом семи років”, – зазначили у компанії.

Перші заходи нової політики вже впроваджені в країнах, вибори у яких щойно відбулися (США, Бразилія), можуть бути призначені будь-якої миті (Велика Британія), чи там, де ці вибори великі за масштабом (Індія). Спеціальні бібліотеки поки не застосовуватимуться щодо України.

Паралельно із запровадженням нових правил, FB вивчає, які з них працюють ефективніше, оскільки нині випробовуються багато різних інструментів у різних регіонах світу.

“У визначенні конкретної політики, ми беремо до уваги низку факторів. Зокрема, графік виборчих циклів (відслідковуємо, у яких країнах наближаються вибори), залученість третіх сторін, можливість зовнішнього втручання, особливості національного законодавства, розмір місцевої Фейсбук-спільноти”, – повідомили в соцмережі.

У прес-службі компанії додали, що намагаються визначити, які заходи з певної країни можуть бути застосовані в інших, аби бути здатними впроваджувати набори інструментів для наступних країн, що входять до виборчого циклу.

Як інформувала “Новинарня“, на такі кроки соцмережа Марка Цукерберга пішла після 2018 року – того, як її звинуватили в потуранні штучному впливу на вибори у США 2016-го через політичну рекламу.

Читайте також:
Facebook почав показувати країни походження менеджерів ФБ-сторінок. Дехто “спалився”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна