Вибори президента Бразилії виграв “тропічний Трамп”, екс-десантник Болсонару

 

Ультраправий кандидат, колишній військовий Жаїр Болсонару переміг на президентських виборах у Бразилії, другий тур яких відбувся в неділю, 28 жовтня.

За даними підрахунку 100 відсотка бюлетенів, Болсонару – представник праворадиклаьної Соціал-ліберальної партії – отримав голоси 55,13% виборців. Натомість його суперник, кандидат від лівої Робітничої партії Фернандо Хаддад здобув 44,87%, інформує агенція AFP.

“Ми будемо змінювати долю Бразилії разом”, – заявив Болсонару у відеотрансляції в мережі Facebook, яку він використовував для передвиборчої кампанії після того, як на нього було скоєно напад.

Правий кандидат пообіцяв керувати країною, “керуючись Біблією та конституцією”, захищати “конституцію, демократію та свободу”.

“Ми не можемо продовжувати фліртувати з соціалізмом, комунізмом, популізмом і екстремізмом лівих”, – зазначив Болсонару.

Лідерів визначили в першому турі виборів 7 жовтня: тоді Болсонару набрав 46% голосів, а Хаддад – 29%.

Одночасно з президентськими відбувалися вибори до Конгресу й Сенату Бразилії. На них партія Болсонару взяла трохи більше 11% голосів (52 і 4 місця відповідно).
У Робітничої партії – 56 і 4 мандати; велике представництво отримали також соціал-демократи, соціалісти й партія “Демократичний рух” нинішнього президента Мішела Темера.

63-річний колишній десантник Жаїр Болсонару (Болсонаро), якого називають бразильським “Дональдом Трампом”, або “тропічним Трампом”, відомий своїми крайніми правими поглядами та різкими висловлюваннями щодо жінок. Він 17 років віддав війську, сім років перебував на посаді конгресмена.

На виборах використовував гомофобну та расистську передвиборчу риторику. Болсонару є прибічником “твердої руки”, симпатиком військової диктатури в Бразилії 1964-1985 років та виступає за повернення смертної кари.

Такий кандидат скористався підтримкою бразильців, незадоволених корупційними скандалами та посиленням рівня насильства у країні.

На початку виборчих перегонів, 7 вересня, Болсонару поранили під час зустрічі з виборцями, однак він одужав та повернув поранення на користь свого рейтингу.

У разі своєї перемоги на виборах Жаїр Болсонару обіцяв лібералізувати закон про зброю, виступити проти гомосексуалів, абортів та прав корінного населення у районі Амазонки.

Віце-президент, який балотувався з Болсонару – Гамільтон Моурау, відставний генерал ЗС Бразилії, член правопопулістської Бразильської партії трабальїстського оновлення (Партія робітничого оновлення).

Вибори у Бразилії відбувались на тлі найгіршої рецесії в історії країни, яка призвела до скорочення економіки на сім відсотків у 2015-2016 роках, а також корупційного скандалу довкола нафтового гіганта Petrobras і колишніх бразильських урядовців.

55-річний Фернандо Хаддад, колишній мер Сан-Паулу та екс-міністр освіти із родини ліванських іммігрантів, став кандидатом від Робітничої партії на тлі кризи лівого флангу бразильської політики.
Колишнього лідера Робітничої партії Ігнасіо Лула да Сильву (президента Бразилії у 2003-2011 рр.) засудили до 12 років ув’язнення за обвинуваченням у корупції. Після Сильви країну також очолювали ліві – Ділма Руссефф (2011-2016), яка була усунута через імпічмент, і Мішел Темер (2016 – до цього часу), який був у Русефф віце-президентом.

Читайте також:
Бразильський бойовик “ДНР” Родольфу Кордейру: зізнання найманця

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна