Дії Росії показують, що нова війна в Європі можлива, – МО Норвегії

 

Агресивна поведінка Російської Федерації у світі ставить під загрозу міжнародну безпеку і стабільність, що робить можливим спалах нової війни в Європі.

Про це заявив міністр оборони Норвегії Франк Бакке-Єнсен у щорічному виступі в Норвезькому військовому товаристві, передає The Barents Observer.

Глава МО констатував, що в Норвегії загалом позитивні й тісні відносини з народом Росії і що співпраця з російською владою триває в таких галузях, як пошук і порятунок, рибальство, наука й охорона кордону.

“Але ці слова швидко відійшли на другий план”, пише видання, коли Бакке-Єнсен перейшов до геополітичних питань. За його словами, Росія викликає “найбільше занепокоєння”.

Міністр оборони заявив, що після анексії Криму Російська Федерація йде на конфронтацію із західними країнами та інституціями. “Ці зміни в поведінці безпосередньо впливають на безпеку Норвегії та її союзників”, – підкреслив він.

“Загалом, події в нашому оточенні показують, що ми повинні враховувати: збройний конфлікт між державами в Європі більш не є немислимим”,

– сказав Франк Бакке-Єнсен.

Він згадав про неодноразові випадки глушіння армією Росії сигналів GPS у північній норвезькій губернії Фіннмарк.

Виступ Франка Бакке-Єнсена відбувся на тлі розширення взаємодії між Норвегією і США на півночі, пише The Barents Observer. З початку 2017 року в гарнізоні Вернес у районі Тронхейма, в центральній частині Норвегії, присутній змінний контингент морських піхотинців США чисельністю понад 300 осіб. Наприкінці 2018 року ще 400 американських військовослужбовців 3-го батальйону 8-го полку морської піхоти були розміщені в гарнізоні Сетермуен за Полярним колом.
Паралельно з цим американська влада вирішила відновити Другий флот США, основним регіоном дії якого стане Північна Атлантика й Арктика.

За словами Бакке-Єнсена, відповіддю на геополітичну ситуацію на півночі є зростання ролі НАТО.

Він підкреслив, що основою норвезької політики в галузі національної безпеки є сильна національна оборона в рамках Альянсу, а США залишаються найближчим союзником Норвегії.

“Як ми всі знаємо, НАТО побудоване в розрахунку на провідну роль США, тому важливо, щоб усі союзники об’єднали зусилля в рамках Альянсу і працювали з американцями для дотримання інтересів у царині національної безпеки”, – сказав глава МО.

Зазначається, що витрати Норвегії на оборону за останні п’ять років зросли приблизно на 30 відсотків. І вони зростатимуть надалі, сказав Бакке-Єнсен.

Норвегія прагне підвищити роль НАТО на Півночі й розглядає недавні великі навчання союзників Trident Juncture як сигнал, що Альянс рухається в сторону регіону. “Це те, над чим ми працювали багато років”, – підкреслив міністр оборони Норвегії.

Читайте також:
“Не окуповані”. У Норвегії стартували найбільші навчання НАТО з часів холодної війни

Фінляндія вимагає розслідувати втручання в GPS на навчаннях НАТО,
у якому підозрюють Росію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна