Екс-керівник Миколаївського аеропорту, затриманий на хабарі, відбувся умовним вироком суду

 

Центральний районний суд міста Миколаєва затвердив угоду про визнання винуватості колишнього керівника КП “Миколаївський міжнародний аеропорт” Михайла Галайка, затриманого раніше на хабарі. Йому призначили умовне покарання, а 700 тис. грн. неправомірної вигоди конфісковано на користь держави.

Текст вироку судді Володимира Алєйнікова від 28 грудня 2018 року оприлюднено в реєстрі 4 січня, повідомляє “Новинарня” з посиланням на “Судовий репортер”.

Згідно з матеріалами суду, у червні 2017 року Михайло Галайко був призначений тимчасово виконувати обов’язки генерального директора КП “Миколаївський міжнародний аеропорт”. Бажаючи залишитись на посаді на постійній основі, Галайко у листопаді-грудні 2017-го вирішив надати неправомірну вигоду голові Миколаївської облдержадміністрації Олексію Савченку, до компетенції якого входило укладання контрактів із керівниками підприємств і організацій.

За даними слідства, відбулися три зустрічі Савченка і Галайка. Першого разу в Києві підсудний запропонував гроші за продовження строку дії його повноважень на посаді та укладання трудового договору.

27 грудня 2017 року Галайко мав зустріч з Савченком у Миколаєві у службовому кабінеті голови ОДА і підтвердив, що 28 грудня зможе передати кошти.

28 грудня Галайко прийшов до голови ОДА о 22.00, передав 700 тис. грн. і був затриманий. Савченко діяв під контролем правоохоронних органів.

Надалі (в липні 2018-го) Михайло Галайко уклав угоду з прокурором про визнання винуватості. Його дії кваліфіковано за ч.3 ст. 369 КК України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

На миколаївському летовищі відбувалася реконструкція, в будівництво вливалися великі кошти.
На стадії досудового слідства було встановлено, що Галайко планував передати як хабар загалом 3,5 млн. грн., а 700 тисяч були частиною неправомірної вигоди. Гроші, які Савченку заропонував Галайко, були нібито отримані в якості “відкату” від підрядників, що виконували поточний ремонт покриття злітно-посадкової смуги руліжної доріжки в аеропорту. Роботи виконувало ТОВ !Автомагістраль-Південь” за договором на 68,5 млн. грн.

Зрештою Галайка засудили до чотирьох років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком один рік. Також він має сплатити 5720 грн. судових витрат.
При цьому з його рахунків знято арешти, йому повернуто заставу в розмірі 2,5 млн. грн.

Як повідомляла “Новинарня“, 18 березня 2018 року наступний в.о. директора аеропорту, 29-річний герой АТО Владислав Волошин покінчив життя самогубством – застрелився.

Волошин був пілотом штурмовика Су-25 299-ї Миколаївської бригади тактичної авіації. Під час АТО на Донбасі він здійснив 33 бойові вильоти. Після точного удару по російських десантниках під Новокатеринівкою 29 серпня 2014 року його літак збили. Владислав катапультувався і приземлився на території, окупованій ворогом. Зі зламаною рукою завдяки координації куратора зі штабу АТО йому вдалося пройти повз блокпости російсько-терористичних військ і вибратися до позицій ЗСУ.

Волошин був нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Російська влада звинувачувала Владислава в атаці на малайзійський “Боїнг” рейсу МН17, збитий над Донбасом. Хоча ця версія повністю спростована розслідуванням прокуратури Нідерландів і України.

З армії Владислав пішов за сімейними обставинами, у зв’язку з хворобою молодшою дитини.

За фактом його смерті відкрили кримінальне провадження щодо доведення до самогубства.

Олексій Савченко – колишній замначальника київського УБОЗу, нардеп від БПП, співвласник “Авант-Банку” (з авторитетом “Лічею” Олександром Ліщенком) – після смерті Волошина оголошував про відхід від обов’язків голови ОДА, але невдовзі повернувся до керівництва.

Читайте також:
“Запитання у справі про самогубство льотчика Волошина: де ви берете таких, як голова ОДА Савченко?” – Казанжи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна