“Фрагменти тіл у коробках”. Що досліджує слідство у справі краху Су-27 на Вінниччині

автор: Людмила Кліщук
Новинарня
із Вінницької області

Півтора місяця минуло з часу катастрофи винищувача ПС ЗСУ на Вінниччині.
16 жовтня, близько 17-ї години, неподалік села Уланів Хмільницького району зазнав катастрофи літак Су-27УБ військової частини А1356, яка дислокується у Миргороді Полтавської області.

Літак розбився на дрібні шматки, загинули два пілоти – полковник ЗС України Іван Петренко та американець, підполковник Повітряних сил Національної гвардії США Сет “Джетро” Нерінг.

“Сушка” здійснювала навчально-бойовий політ у ході багатонаціонального навчання “Чисте небо-2018”, яке тривало в ті дні на території України. Чому розбився літак із двома досвідченими пілотами – невідомо. Відповідь на це запитання має дати слідство. Воно наразі майже не йде на контакт зі ЗМІ. Однак деякі “пазли” з приводу слідчих дій журналісти можуть складати самотужки, вивчаючи матеріали судових рішень Вінницького міського суду у справі Су-27.

Кримінальне провадження поліція Вінниччини зареєструвала в день падіння винищувача, 16 жовтня 2018 року, за фактом порушення правил польотів або підготовки до них (стаття 416 Кримінального кодексу України). Того ж дня слідчі та прокурори розпочали й паперову роботу: скеровували низку клопотань до суду.

Клопотання органів досудового розслідування, як вбачається із судових матеріалів, стосуються, в основному, проведення низки експертиз, арешту майна, тимчасового доступу до речей та документів.

Рештки тіл

Так, слідство через Вінницький міський суд 23 жовтня 2018 року арештувало все, що знайшло на ділянках землі в ареалі падіння літака та розльоту його решток. Зокрема, і рештки тіл, розкиданих вибухом.

“У ході проведення огляду місця події було виявлено та вилучено фрагменти людського тіла та одягу, фрагменти документів, частини та фрагменти залишків зруйнованого літака та блок реєстрації зі складу бортового пристрою реєстрації”, – йдеться в судовому рішенні слідчого судді Ігоря Чернюка, яким накладено арешт на перераховані знахідки.

Іван Петренко і Сет Нерінг

Судмедексперти працюють із двома трупами військовослужбовців – точніше, як йдеться в матеріалах справи, “фрагментами тіл” та рештками обгорілого одягу військових. Все, що залишилося від досвідчених пілотів, українського полковника та американського підполковника, зібрали наразі в картонні коробки.

Для кримінально-процесуальної точності у провадженні бракує, скажімо, банальних документів, що літаком керували саме ті люди, чиї імена озвучили у ЗМІ. За законом, слідство має мати беззаперечні факти, що саме ці люди є загиблими.

Відтак, 24 жовтня слідчі просили вінницького суддю Юрія Ковбасу задовольнити клопотання про проведення судової молекулярно-генетичної експертизи. Фахівці мають порівняти зразки біологічного походження, які взяли із фрагментів людського тіла, та біологічні зразки із особистих речей пілотів.

Сет “Джетро” Нерінг біля того самого Су-27

Так, представник США надав станок для гоління Сета Нерінга, чохол від станка для гоління, зубну щітку, ватну паличку для чищення вух, пару шкарпеток білого кольору, труси, шариковий дезодорант, які належали загиблому американському пілоту. Бритва, зубна щітка у твердому футлярі, пластикова пляшка з краплями для очей українського пілота Івана Петренка – також через суд перейшли до судмедекспертів.

Фактичне порівняння біологічних зразків із фрагментів тіл, знайдених на місці катастрофи, та зразків ДНК з особистих речей, їх генетичне співпадіння потрібне слідству для повної, всебічної доказової бази у кримінальному провадженні. Суддя клопотання задовольнив. 

На місці катастрофи Су-27 біля села Уланів.
Фото: ФБ фотокореспондента видання “33 канал” Сергія Хіміча

Власне, досліджуючи рештки тіл, експерти можуть сформувати відповіді на ключові питання слідства у цьому кримінальному провадженні.

  • У результаті якого впливу фізичного характеру могли утворитись такі фрагменти тіл?
  • Які причини смерті?
  • Чи хворіли на щось загиблі пілоти за життя та чи є причинно-наслідковий зв’язок цих захворювань із настанням смерті?
  • Чи наявні у фрагментах тіл алкогольні, токсичні речовини?

Якість пального

На місці катастрофи Су-27 біля села Уланів.
Фото: ФБ фотокореспондента видання “33 канал” Сергія Хіміча

Із судових рішень також стало відомо, що у Старокостянтинові на Хмельниччині відбувалася дозаправка літака авіаційним пальним, і слідчі розробляють версію щодо якості гасу. Слідство відібрало зразки цього пального, вилучило сертифікати відповідності та паспорт якості продукту нафтопереробного заводу. 18 жовтня 2018 року суд клопотання військових прокурорів задовольнив.

Тепер експерти 10 хіммотологічного центру Міністерства оборони України встановлюють, чи є відібрані зразки нафтопродуктами, чи відповідають вони державним стандартам України, чи є в них домішки, які саме тощо.

Ремонт літака в Запоріжжі

Су-27УБ, бортовий номер 70 синій

Військовий прокурор Вінницького гарнізону Центрального регіону України Владислав Гунько 19 жовтня 2018 року  просив через суд дозвіл на розголошення банківської таємниці та тимчасовий доступ до документів, які перебувають у Державному підприємстві “Запорізький державний авіаційний ремонтний завод «МіГремонт»”. Саме на цьому підприємстві свого часу проводився капітальний ремонт винищувача. Втім, суд відмовив у задоволенні клопотання.

Але задовольнив схоже – про тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні цього ж підприємства.

“Встановлено, що на підставі розпорядження ТВО начальника штабу Командування Повітряних сил Збройних сил України від 10 листопада 2017 року, державного контракту від 1 квітня 2016 року Державним підприємством «Запорізький державний авіаційний ремонтний завод «МіГремонт» здійснено ремонт з модернізацією вищевказаного літака”, – йдеться в матеріалах справи.

Відтак суд надав слідству доступ до документів щодо ремонту миргородського Су-27УБ, бортовий номер 70, на вищезгаданому підприємстві.

Тепер правоохоронці матимуть змогу опрацювати та, при потребі, додати до матеріалів провадження інформацію про: стан літака до ремонту, ремонт катапультного крісла та зйомного озброєння, про результати льотних випробувань, ремонт гідравлічної системи та інших елементів, ремонт агрегатів паливної системи, протипожежної системи, перевірку шасі та низку інших профільних документів щодо ремонту літака.

* * *

На місці катастрофи Су-27 біля села Уланів.
Фото: ФБ фотокореспондента видання “33 канал” Сергія Хіміча

Крім вказаних слідчих дій, тривають допити свідків, які можуть розповісти цінну інформацію для встановлення причин катастрофи винищувача на Вінниччині.

Читайте також:
Слідство відпрацьовує чотири версії краху Су-27 на Вінниччині

Як повідомляла “Новинарня“, справа перебуває в провадженні слідчих слідчого управління Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Військові прокурори здійснюють процесуальне керівництво, а також безпосередньо проводять невідкладні слідчі та процесуальні дії.

Навчання “Чисте небо”, під час яких розбився Су-27, тривали у Вінницькій та Хмельницькій областях 9-19 жовтня. Ці були найбільші військові авіатренування за часів незалежності України, які зібрали льотчиків з України та восьми країн-партнерів по НАТО.

Визначною подією стало прибуття літаків F-15C Eagles та C-130J Super Hercules 144-ї ескадрильї ANG США з Каліфорнії.

Загалом до участі в “Чистому небі” було залучено 950 військових, понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ.

Після катастрофи Су-27 польотна практика на навчаннях продовжилася.

Читайте також:
Льотчики ПС США російського походження допомогли українцям,
постраждалим у ДТП на Поділлі. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна