Слідство відпрацьовує чотири версії краху Су-27 на Вінниччині

 

Слідство відпрацьовує чотири основні версії причин катастрофи винищувача Су-27УБ ПС ЗС України під час навчань “Чисте небо-2018” у Вінницькій області.

Про це в ефірі телеканалу “112 Україна” 19 жовтня заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

“Наразі відпрацьовуються чотири основні версії: людський фактор при виконанні польоту, технічна несправність літака, можлива заправка літака неякісним паливом або погодні умови, які призвели до катастрофи”, – сказав заступник генпрокурора Матіос.

За його словами, в липні літак пройшов капітальний ремонт з повною модернізацією. З моменту цього ремонту Су-27 миргородської бригади налітав 20 годин, а його ресурс по всіх державних технічних експертизах був продовжений на 12 років.

“Ми допитали майже всіх свідків… Ми зібрали залишки тіл, вони були розкидані майже до кілометра. Літак, його носова частина увійшла майже штопором під нахилом в землю більше ніж 1,5 метра”, – зауважив прокурор.

За словами Матіоса, наразі на одному із заводів Міноборони відбувається відновлення знайденого “чорного ящика” та зняття з нього наявної інформації.

Читайте також:
На місці катастрофи Су-27 закінчують збирати дрібні рештки тіл пілотів

Як повідомляла “Новинарня“, винищувач Су-27УБ ПС ЗСУ виконував польоти в ході спільних із НАТО військових навчань “Чисте небо-2018” (“Clear Sky-2018”). Літак розбився біля села Уланів Хмільницького району близько 17-ї години 16 жовтня. Очевидці розповідали, що від машини після вибуху лишилися дрібні уламки.

Винищувач із бортовим номером 70 належав 831-й бригаді тактичної авіації із Миргорода Полтавської області.

Командиром загиблого екіпажу з двох пілотів був полковник  Іван Петренко, заступник командира з авіації – начальник авіації повітряного командування “Схід” Повітряних сил Збройних сил України.
ПС ЗСУ спершу закрили дані щодо потерпілого американця. Однак увечері ПС США підтвердили “залучення американського пілота до інциденту” із крахом Су-27. Невдовзі стало відомо, що це пілот 144-ї ескадрильї Повітряних сил Національної гвардії США (ANG) із міста Фресно, штат Калфорнія, Сет “Джетро” Нерінг.

Військова прокуратура Вінницького гарнізону відкрила кримінальне провадження за ст. 416 Кримінального кодексу України – “порушення правил полотів або підготовки до них”.

Навчання “Чисте небо” тривали у Вінницькій та Хмельницькій областях 9-19 жовтня. Ці були найбільші військові авіатренування за часів незалежності України, які зібрали льотчиків з України та восьми країн-партнерів по НАТО.

Визначною подією стало прибуття літаків F-15C Eagles та C-130J Super Hercules 144-ї ескадрильї ANG США з Каліфорнії.

Загалом до участі в “Чистому небі” залучено 950 військових, понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ.
У межах навчань військові відпрацьовують зокрема питання пошуку, надання допомоги та евакуації екіпажів, які зазнали лиха.

Після катастрофи Су-27 польотна практика на навчаннях продовжилася.

Читайте також:
Льотчики ПС США російського походження допомогли українцям,
постраждалим у ДТП на Поділлі. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна