Льотчики ПС США російського походження допомогли українцям, постраждалим у ДТП на Поділлі. ФОТО

 

Штаб-сержант Ярослав Болотов (праворуч) із пілотами США під час навчань “Чисте небо”. Фото: USAFE

Два льотчики зі США російського походження, які беруть участь у навчаннях “Чисте небо-2018”, прийшли на допомогу українцям, потерпілим у ДТП в центрі Хмельницького.
Як передає “Новинарня“, про цю пригоду і про самих військовослужбовців Повітряних сил США на Поділлі розповіли в прес-службі командування ПС США в Європі.

Аварія сталася суботнього вечора, коли штаб-сержанти Артем Лозгачов і Ярослав Болотов виходили із хмельницького ресторану. Вони почули виск шин і звук зіткнення.

Сержанти побігли до перехрестя, звідки долинав дитячий плач, і побачили позашляховик, який зіткнувся з іншим авто. Американці допомогли водієві пересунути машину та почали огляд усіх потерпілих в ДТП, перевіряючи на наявність травм. Всі були в порядку, в тому числі матір із немовлям, юнак і літній чоловік в іншому автомобілі. Були викликані лікарі, поліція приїхала складати звіт.

Лозгачов і Болотов – двоє із 60 перекладачів, що беруть участь у навчаннях “Чисте небо” за участю восьми держав НАТО в Україні. Більшість із цих перекладачів є діючими льотчиками на авіабазах різних країн. Деякі з них – учасники Мовної програми повітряних сил, інші, такі як громадяни США Лозгачов і Болотов, просто добре володіють українською чи російською.

“Ми не змогли б брати участь у навчаннях без наших перекладачів, – каже генерал-майор Клей Гаррісон, командувач Повітряних сил Нацгвардії США (ANG) у Каліфорнії та керівник навчань “Чисте небо” з американської сторони. – Насправді, це перші навчання, на яких я мав таку підтримку, і наші спроможності з ними вражають.”

Артем Лозгачов, який прибув із 31-ї інженерної ескадрильї США на авіабазі Авіано, що в Італії, народився 1988 року в Москві. Коли він був малим, батьки розлучилися, СРСР розпадався, кордони відкривалися, і мати Лозгачова вирішила шукати долі деінде, тож отримала робочу візу у Сполучені Штати. Спершу Артем залишився в Росії з родичами. А у 1996-му, у віці восьми років, Артем переїхав до Америки – возз’єднався з мамою, закінчив школу, коледж і став на службу до лав Повітряних сил США.

“Коли був старшокласником, то останнім, кого я міг уявити у військовому однострої, був я сам. Але, спробувавши суміщати три роботи і школу, я вирішив, що було б класно розпочати кар’єру військового. Я хотів стати цивільним інженером, і був справді щасливий, коли випала можливість працювати асистентом інженера. Адже в Повітряних силах ця спеціальність найближча до професії повноцінного цивільного інженера – керувати процесом конструювання, розробляти план, креслення”, – каже штаб-сержант Лозгачов.

Під час навчань “Чисте небо” він забезпечує переклад спілкування між американськими та українськими пілотами.

“Це вражаючий досвід – бути залученим до роботи координаційного центру цих навчань, які сприяють тому, що Україна підтягується до стандартів НАТО”, – каже американець російського походження.

Його колега Ярослав Болотов був направлений на Поділля із 56-ї ескадрильї зв’язку авіабази Люк в Аризоні. Він також народився у Росії. Родина Болотова переїхала до США у 1999-му, коли хлопцеві було дев’ять. Ярослав жив у Меріленді, п’ять років тому вступив до U.S. Air Force.

На “Чистому небі” Болотов виступає перекладачем у наземному диспетчерському пункті, що координує руліж повітряних суден і перевіряє чистоту летовища.

І Лозгачов, і Болотов сказали, що їм пощастило опинитися у потрібному місці в потрібний час та мати мовні навички під час свідчень щодо хмельницького ДТП в суботу.

“Для мене ця історія незвичайна, – сказав генерал Гаррісон. – Вони авіатори. Ми тренуємо і навчаємо їх бути готовими до різних подій, і вони завжди готові. Я просто пишаюся тим, що тут, в Україні, в іншій державі, ці хлопці побачили, як щось трапилося, і вони кинулися на допомогу так само, як зробили б це в США.

Так чинять американські пілоти”.

Артем Лозгачов – другий праворуч. На задньому плані – загиблий 16 жовтня Сет Нерінг. Фото: USAFE

Прикметно, що на одному з фото, які поширив прес-центр командування ПС США в Європі, Артем Лозгачов присутній в одній компанії з українським офіцером та підполковником Сетом “Джетро” Нерінгом, який загинув разом з Іваном Петренком в авіакатастрофі Су-27 ЗСУ на Вінниччині 16 жовтня.

підготувала: Богдана Лиховій
джерело: USAFE

Читайте також:
У катастрофі на Вінниччині загинув американський льотчик Сет Нерінг. ФОТО

Як повідомляла “Новинарня“, навчання “Чисте небо” тривають у Вінницькій та Хмельницькій областях 9-19 жовтня. Ці найбільші військові авіатренування за часів незалежності України зібрали льотчиків з України та восьми країн-партнерів по НАТО – крім США, це Бельгія, Данія, Естонія, Нідерланди, Польща, Румунія, Велика Британія.

Визначною подією стало прибуття літаків F-15C Eagles та C-130J Super Hercules 144-ї ескадрильї ANG США з Каліфорнії.

Фото: МОУ

Загалом до участі в “Чистому небі” залучено 950 військових, понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ.
У межах навчань військові відпрацьовують зокрема питання пошуку, надання допомоги та евакуації екіпажів, які зазнали лиха.

Під час одного з польотів 16 жовтня біля села Уланів Хмільницького району  Вінницької області розбився винищувач Су-27УБ із бортовим номером 70, що належав 831-й бригаді тактичної авіації ПС ЗСУ із Миргорода Полтавської області.

Командиром загиблого екіпажу з двох пілотів був полковник  Іван Петренко, заступник командира з авіації – начальник авіації повітряного командування “Схід” Повітряних сил Збройних сил України.
Другий загиблий пілот – Сет Нерінг – військовослужбовець 144-ї ескадрильї Повітряних сил Національної гвардії США (ANG) із міста Фресно, штат Калфорнія.

Після катастрофи Су-27 польотна практика на навчаннях продовжилася.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна