На місці катастрофи Су-27 закінчують збирати дрібні рештки тіл пілотів

 

На місці катастрофи винищувача Су-27УД біля села Уланів на Вінниччині закінчують збирати останки двох загиблих пілотів – полковника ПС ЗСУ Івана Петренка і не названого наразі льотчика Нацгвардії США. Після цього планується призначення судової молекулярно-генетичної експертизи.

Про це ввечері 17 жовтня повідомила прес-служба військової прокуратури Центрального регіону.

“Також вже призначені судово-медична експертиза та судова експертиза нафтопродуктів (для дослідження зразків палива, яким заправлявся літак)”, – зазначили у відомстві.

Для огляду місця події експертами було використано квадрокоптер. Самописці (так звані “чорні ящики”) на місці трагедії знайдені, інформація з них опрацьовується експертами. Також триває робота з вилученою льотною документацію.

Постановою головного військового прокурора Анатолія Матіоса створено групу з числа прокурорів військових прокуратур Центрального та Західного регіонів України, що дозволило одночасно проводити слідчі дії на території як місця падіння літака, так і в місцях його постійної та тимчасової дислокації (м. Миргород Полтавської області, м. Старокостянтинів Хмельницької області), а також у штабі Повітряних Сил ЗС України в м. Вінниця та у відповідних органах військового управління в містах Луцьк і Київ.
На даний час опитано понад 40 свідків, інформують у відомстві.

Наразі справа перебуває в провадженні слідчих слідчого управління Головного управління Нацполіції у Вінницькій області. Військові прокурори здійснюють процесуальне керівництво та безпосередньо проводять невідкладні слідчі та процесуальні дії.

Комісія Міноборони з технічного розслідування катастрофи літака Су-27УБІМ, відповідно до наказу міністра оборони України, проводитиме щоденні засідання у місті Старокостянтинів, починаючи з 18 жовтня.

“Проведення слідчих дій організовано таким чином, щоб не перешкоджати подальшому виконанню навчально-тренувальних польотів”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомляла “Новинарня“, винищувач Су-27УБ із миргородської бригади ПС ЗСУ виконував польоти в ході спільних із НАТО військових навчань “Чисте небо-2018” (“Clear Sky-2018”). Літак розбився біля села Уланів Хмільницького району близько 17-ї години 16 жовтня. Очевидці розповідали, що від машини після вибуху лишилися дрібні уламки.

Винищувач із бортовим номером 70 належав 831-й бригаді тактичної авіації із Миргорода Полтавської області.

Командиром загиблого екіпажу з двох пілотів був полковник  Іван Петренко, заступник командира з авіації – начальник авіації повітряного командування “Схід” Повітряних сил Збройних сил України.

ПС ЗСУ спершу закрили дані щодо потерпілого американця. Однак увечері ПС США підтвердили “залучення американського пілота до інциденту” із крахом Су-27. А 17 жовтня заявили, що загинув військовослужбовець 144-ї ескадрильї Повітряних сил Національної гвардії США (ANG) із міста Фресно, штат Калфорнія.

Військова прокуратура Вінницького гарнізону відкрила кримінальне провадження за ст. 416 Кримінального кодексу України – “порушення правил полотів або підготовки до них”.

Навчання “Чисте небо” тривають у Вінницькій та Хмельницькій областях 9-19 жовтня. Ці найбільші військові авіатренування за часів незалежності України зібрали льотчиків із восьми країн-партнерів по НАТО.

Визначною подією стало прибуття літаків F-15C Eagles та C-130J Super Hercules 144-ї ескадрильї ANG США з Каліфорнії.

Загалом до участі в “Чистому небі” залучено 950 військових, понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіотехнічних військ.
У межах навчань військові відпрацьовують зокрема питання пошуку, надання допомоги та евакуації екіпажів, які зазнали лиха.

Після катастрофи Су-27 польотна практика на навчаннях продовжилася.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна