Порошенко підписав “компромісні” закони про “євробляхи”

 

Президент Петро Порошенко підписав ухвалені парламентом законищодо легалізації та оподаткування автомобілів на єврономерах.
Про це глава держави повідомив на своїй сторінці у “Фейсбуці” 23 листопада.

“Підписав закони №8487 та №8488, які легалізують ввезені з порушенням митного та податкового законодавства автомобілі з європейськими номерами. Всі кошти від цього, від першої й до останньої гривні, підуть до Пенсійного фонду на покриття його дефіциту, на індексації пенсій, на виплати в першу чергу тим, хто отримує мінімальну пенсію. Це чітко й недвозначно передбачено законом”, – йдеться в повідомленні прес-служби президента.

Порошенко зазначив, що ці закони – “непростий компроміс” між державою та власниками “євроблях”.

“Це – непростий компроміс між державою та фактичними власниками авто. Між тими, хто вже прийняв як даність неминучість податків, і тими, хто лише отримав шанс стати сумлінним платником податків. І от щоби останні не мали жодного сумніву, що їхні гроші ідуть на добру справу, їх і вирішили в цільовий спосіб направити на допомогу пенсіонерам. Від Пенсійного фонду вимагатиму регулярно звітувати про обсяги коштів, отриманих від легалізації авто”, – ідеться в заяві Порошенка.

Президент закликав власників авто на єврономерах скористатися пільговим порядком розмитнення і утриматися від акцій протесту.

Як інформувала “Новинарня“, 8 листопада Верховна Рада ухвалила закони 8487 і 8488, що зменшують вартість розмитнення авто на єврономерах. При цьому не було скасовано коефіцієнт віку в розрахунку вартості акцизу. Встановлено суттєві штрафи за несплату і прострочення мит.

Відтак цілком доступним стало вчасне розмитнення не дуже старих невеликих авто з ЄС. Однак обурилися власники старих “євроблях”, а також машин із великим об’ємом двигунів.

Під час розгляду закону комітет Ніни Южаніної вніс правку, якою збільшив базову ставку для великих автомобілів з об’ємом двигуна понад 3000 кубічних сантиметрів: на бензиновому двигуні — із 50 євро до 100 євро, на дизельному двигуні — з 75 євро до 150 євро. Ставка для авто з меншим об’ємом двигуна залишається 50 та 75 євро відповідно.

Крім цього, Рада запровадила “знижку” на розмитнення за новою формулою у розмірі 50% – для розмитнення авто в термін до 90 днів. Вона діятиме для тих, хто вже ввіз авто та планує ввозити, протягом трьох місяців від дня з набуття законом чинності (це станеться, коли президент підпише його).

Згідно з документом, особа яка ввезла в Україну автомобіль в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування чи розпорядження іншим особам. Також буде заборонено використання такого автомобіля у підприємницькій діяльності або для отримання доходу. За порушення встановлених правил передбачено штраф в розмірі 34 тисяч гривень.

20 листопада в різних містах України розпочалася “Всеукраїнська акція непокори”, організована ГО “АвтоЄвроСила”. Протестувальники запевняли, що акція безстрокова, і вимагали скасувати ухвалену 8 листопада норму щодо віку автомобілю, який завозять із ЄС – що старіше авто, то більша митна ставка. Ішлося про вимогу до президента накласти вето на закон.
Однак 21 листопада “АвтоЄвроСила” оголосила, що на два дні припиняє акцію протесту та блокування доріг.

Читайте також:
На Рівненщині блокувальники-“євробляхери” побилися з “копами”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна