У Києві та в регіонах протестують невдоволені “євробляхери”

 

У вівторок, 20 листопада, в різних містах України проходить “Всеукраїнська акція непокори”, організована ГО “АвтоЄвроСила”.
Організатори протесту запевняють, що акція безстрокова, і вимагають від парламенту скасувати ухвалену 8 листопада норму щодо “віку” автомобілю, який завозять із ЄС – чим старіше авто, тим більша митна ставка.

У Києві “євробляхери” заблокували відрізок вулиці Грушевського біля Верховної Ради України.
За різними даними, на мітингу на площі Конституції перебувають від 300 до майже тисячі людей, на проїжджій частині – близько сотні автомобілів учасників акції.

На переговори до депутатів пішов лідер “АвтоЄвроСили” Олег Ярошевич.

Як передає “Громадське“, на вулиці стоїть евакуатор, на якому – спалений Range Rover Ярошевича (він знищив машину на знак протесту проти неприйнятного закону про розмитнення “євроблях”).

Поліція Києва повідомила, що понад 800 правоохоронців забезпечують правопорядок під час акцій в урядовому кварталі.

Громадська організація “АвтоЄвроСила” анонсувала на 20 листопада протести й блокади доріг у 46 містах України.

Так, у Харкові приблизно 200 машин приїхали на блокпост “Пісочин” по дорозі на Київ. Майже 500 людей перебувають там з 9-ї години ранку, передає “Прямий канал“.

Рух транспорту на Харківщині частково перекривали також на напрямках Чугуїв та Високе.

“Люди не повністю перекривали дорогу, а просто ходили час від часу по пішохідному переходу і давали автівкам проїжджати трасою”, – повідомляє “Прямий”.

Зазначається, що на напрямку міста Чугуїв відбулася бійка: водій, який поспішав на роботу, зчепився з одним із блокувальників.

Уночі із 19 на 20 листопада власники автівок на єврономерах заблокували перехід “Нова Гута-Нові Яриловичі” (Чернігівська область) на кордоні з Білоруссю.

Близько двохсот автомобілів на єврономерах частково перекрили рух по Київській трасі в районі КПП “Дачне” в Одесі.

У Дніпрі блокувальники з “АЄС” запалили на дорозі шини.

Як повідомляла “Новинарня“, 8 листопада Верховна Рада ухвалила закони 8487 і 8488, що зменшують вартість розмитнення авто на єврономерах. При цьому не було скасовано коефіцієнт віку в розрахунку вартості акцизу. Встановлено суттєві штрафи за несплату і прострочення мит.

Відтак цілком доступним стало вчасне розмитнення не дуже старих невеликих авто з ЄС. Однак обурилися власники старих “євроблях”, а також машин із великим об’ємом двигунів.

Під час розгляду закону комітет Ніни Южаніної вніс правку, якою збільшив базову ставку для великих автомобілів з об’ємом двигуна понад 3000 кубічних сантиметрів: на бензиновому двигуні — із 50 євро до 100 євро, на дизельному двигуні — з 75 євро до 150 євро. Ставка для авто з меншим об’ємом двигуна залишається 50 та 75 євро відповідно.

Крім цього, Рада запровадила “знижку” на розмитнення за новою формулою у розмірі 50% – для розмитнення авто в термін до 90 днів. Вона діятиме для тих, хто вже ввіз авто та планує ввозити, протягом трьох місяців від дня з набуття законом чинності (це станеться, коли президент підпише його).

Учасники акції протесту 20 листопада вимагають накласти вето на закон.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.