Рада провалила зняття недоторканності з нардепа Березкіна

 

Верховна Рада України не дала згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата від групи “Воля народу” Станіслава Березкіна.

Відповідне голосування за подання Генпрокуратури у справі про розкрадання коштів “Ощадбанку” відбулося на ранковому засіданні у вівторок, 20 листопада.

Подання на Березкіна озвучив генеральний прокурор Юрій Луценко. За його словами, холдинг нардепа заволодів 20 мільйонами доларів. У цій справі вже висунуто підозри більш як десятьом особам, і для продовження слідства потрібно зняти імунітет з Березкіна.

У свою чергу Станіслав Березкін порівняв подання з “поганим детективним романом, де є домисли, але немає фактів”. Нардеп підкреслив, що його холдинг “Креатив” мав великі прибутки, сплачував податків на мільйони доларів і не мав потреби у зловживаннях.

Зрештою за зняття недоторканності з Березкіна ВР дала лише 160 голосів. 
Відповідно, питання про кримінальну відповідальність та арешт уже не ставили на голосування.

Як відомо, у кінці 2016 року державний “Ощадбанк” відсудив у співвласників агрохолдингу “Креатив” Юрія Давидова та Максима Березкіна 200 мільйонів доларів. Повідомлялося, що Березкін і Давидов винні “Ощадбанку” 300 мільйонів доларів за фіктивними кредитами.

Слідство вважає, що за часів президента Януковича – упродовж вересня 2013-го – січня 2014 року-  бенефіціари “Креативу” у змові зі службовцями АТ “Ощадбанк”, ТОВ “ЗМЖ”, працівниками ПАТ “Креатив Груп” і ТОВ “Кредитне Брокерське Агентство” заволоділи 20 мільйонами доларів.
Банк уклав з “Креативом” договір на 20 мільйонів кредиту, хоча наявне забезпечення дозволяло видати кредит на 7 мільйонів.
Березкін із сином були засновниками холдингу “Креатив”.

Нардепа підозрюють у вчинені злочинів передбачених ч.3 ст.27 (види співучасників), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) та ч.1 ст.366 (службове підроблення) КК України.

7 листопада генпрокурор подав до Ради подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді арешту нардепа Станіслава Березкіна.

У справі про привласнення коштів “Ощадбанку” правоохоронці затримували сина Березкіна Максима. Проте згодом суд відпустив його під заставу у 5 мільйонів гривень.
Загалом було затримано 10 осіб, багатомільйонні застави було внесено за шістьох підозрюваних. Всі вийшли під заставу.

19 листопада регламентний комітет Верховної Ради дозволив зняти недоторканність з Березкіна, хоча назвав подання невмотивованим.

У жовтні Рада відмовлялася дати згоду на зняття імунітету з нардепів від “Опоблоку” Сергія Дунаєва, Олександра Вілкула й Дмитра Колєснікова.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна