Рада не дала згоди на притягнення до криміналу Вілкула. Як голосували фракції

 

Верховна Рада не дала згоди на притягнення до кримінальної відповідальності співголови фракції “Опозиційний блок” Олександра Вілкула.

Як передає “Новинарня“, за таке рішення на ранковому засіданні у вівторок, 16 жовтня, проголосували лише 137 народних депутатів (за мінімально необхідних 226).

“За” проголосували: 46 депутатів від БПП (зі 135), “Народний фронт” – 36 (із 80), “Самопоміч” – 18 (із 25), “Батьківщина” – 5 (із 20), Радикальна партія Ляшка – 9 (із 20), “Опоблок” – 0 (із 43), “Відродження” – 0 (із 24), “Воля народу” – 0 (із 19), позафракційні – 23 (із 57).

Позафракційний Володимир Парасюк назвав такий результат голосування фракцій більшості “фарисейством”.

Під час виступу в парламенті генеральний прокурор України Юрій Луценко зазначив, що прокуратура Дніпропетровської області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання повноваженнями).

Раніше, на засіданні регламентного комітету ВР, Луценко розповів, що, виходячи з матеріалів слідства, в 2011 році Олександр Вілкул, обіймаючи посаду голови Дніпропетровської облдержадміністрації, передав в оренду ПрАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат” земельні ділянки, право розпорядження якими не належало компетенції ОДА, оскільки ці землі були в колективній власності.

Одним розпорядженням, як зазначив генпрокурор, Вілкул передав 15 га земель колективної власності, іншим розпорядженням – 1,8 га, ще одним – 1,15 га. Згідно з експертизою, дві третини переданих земель згодом були фактично знищені кар’єрами й не підлягають використанню за сільгосппризначенням.

Зазначені дії, за словами генпрокурора, завдали збитків державі на суму 486 тис. грн.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, другий епізод незаконної діяльності Вілкула, за словами Луценка, також стосується земельних ділянок у Дніпропетровській області: “Реалізовуючи злочинний умисел, спрямований на зміну цільового призначення земельних ділянок, які перебували у власності ТОВ “Артленд”, … Вілкул дав усну вказівку голові Дніпропетровської районної держадміністрації Кобилянському… вирішити питання щодо земельних ділянок… без перевірки технічної документації”.

Генпрокурор повідомив, що зазначений голова Дніпропетровської РДА визнав свою провину в злочинній недбалості при підписанні документів, і рішенням суду в березні 2018 році справу стосовно нього було закрито після закінчення термінів давності.

“Вілкул… видав розпорядження про зміну цільового призначення 26 га і 14 га землі… Різниця, яку було недоотримано в порядку компенсації, сягнула 5 млн. 139 млн. грн.”, – розповів Юрій Луценко.

На засіданні ВР Олександр Вілкул продемонстрував відеозапис, на якому голова РДА заявляє, що Вілкул на нього у прийнятті рішення не тиснув.

Коментуючи розгляд питання, в. о. голови регламентного комітету Павло Пинзеник слідом за Вілкулом заявив про незаконність прослуховування телефона народного депутата.

Як інформувала “Новинарня“, 18 вересня генеральний прокурор Юрій Луценко повторно підписав та вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності нардепів Олександра Вілкула, Дмитра Колєснікова та Сергія Дунаєва.

Читайте також:
Парламент не погодився зняти недоторканність з “опоблоківця” Сергія Дунаєва

НАБУ знайшло у співголови “Опоблоку” Вілкула
незадекларовану співмешканку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна