Археологи розгадали таємницю побудови пірамід в Єгипті

 

Англо-французька експедиція вчених знайшла в стародавньому кар’єрі Гатнуб добре збережену до наших днів вантажну рампу. Вона виявилася одноліткою піраміди Хеопса.

Рампі близько 4,5 тисяч років, пише Newsweek.

Ця знахідка може відповісти на питання про те, як була збудована піраміда Хеопса поблизу Гізи.

На думку вчених, знахідка може серйозно змінити теорії про те, як працівники, що будували одне з чудес світу, змогли піднімати великі кам’яні блоки на таку велику висоту.

Крім того, це свідчення, що шківи були винайдені на сотні років раніше, ніж вважалося досі.

Витесана в кам’яних породах рампа оздоблена двома прольотами кам’яних сходів. Там вирізані канави, в які колись клали дерев’яні балки. Малюнок канав добре зберігся, тож вчені змогли реконструювати всю систему рампи, по якій древні єгиптяни піднімали блоки алебастру з відкритого кар’єру.

На думку дослідників, тягловою силою були дві бригади робітників. Одна з них тягнула брили за допомогою мотузки через шків згори, а інша робила теж саме, тільки знизу.

Вчені зауважують, що ця стародавня кам’яна система ефективно використовувала обмежений простір. І цілком логічно можна припустити, що ця технологія була використана під час будівництва піраміди Хеопса.

Схожі системи рамп добре відомі з часів цивілізації стародавньої Греції. Там їх активно використовували в першому тисячолітті до нашої ери. Однак знахідка в Гатнубі свідчить, що в Єгипті технологію використовували на 2 тисяч років раніше за греків.

Читайте також:
У Чорному морі знайшли уламки корабля, якому понад 2400 років. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна