У Чорному морі знайшли уламки корабля, якому понад 2400 років. ВІДЕО

 

На дні Чорного моря, приблизно в 50 милях від узбережжя Болгарії, було виявлено найдревніші з раніше виявлених людиною майже незаймані уламки грецького торговельного судна, повідомляє AFP.

“Ми провели структурно-вуглецевий аналіз невеличкого шматочка судна й маємо підтвердження, що він є найстарішим неушкодженим уламком, відомим людству”, — розповіли дослідники.

Уламки датуються 400 роком до нашої ери (тобто їм понад 2400 років). На той час Чорне море було торговим центром, заповненим грецькими колоніями.

Судно є одним із понад 60 кораблів, ідентифікованих Чорноморським морським археологічним проектом, серед яких були римські кораблі та козацький флот 17-го століття.

“Я ніколи не думав, що таке можливо — корабель лишився неторкнутим, пролежавши під товщею води у 2 кілометри”, — сказав головний дослідник команди проекту морської археології Чорного моря, що виявила судно, професор Джон Адамс.

Археологи вважають, що знайдений корабель, який затонув, був торговельним судном. Таке судно можна побачити на стародавніх грецьких вазах, як наприклад на “Вазі сирен”, що зберігається в Британському музеї.

За словами Адамса, це значно змінить уявлення людей про кораблебудування та судноплавство стародавнього світу.

Проект, команда якого складається з морських археологів та науковців з Великої Британії, Болгарії, Швеції, США та Греції, має на меті дослідити вплив зміни рівня моря в стародавні часи.

Читайте також:
Відремонтований корабель “Донбас” повернувся у стрій на Азові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна