Гриценко заявив про власний “мирний план” для Донбасу. Він входить до групи з росіянами

автор: Людмила Кліщук

Голова партії “Громадянська позиція”, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко заявив про “вже готовий” мирний план щодо деокупації та повернення під контроль української влади тимчасово окупованих територій. Також він говорить, що залучений до міжнародної “непублічної робочої групи” з вирішення проблеми Донбасу за участю представників РФ.
Про це кандидат у президенти заявив 7 листопада під час візиту до Вінниці.

На запитання “Новинарні” про те, яким він бачить формат протидії російській збройній агресії на Донбасі та деокупації Криму, політик заявив, що зможе вирішити проблему довготривалого миру.

“Вже рік, як мене долучили до непублічної чотиристоронньої робочої групи за участі представників Європи, Америки, кількох представників Росії, адекватної її частини. Проект мирного плану є готовий, він розроблений, виписаний по фазах та завданнях, розпочинаючи від перекриття кордону, розформування незаконних збройних утворень, вилучення зброї, проведення розмінування, проведення екологічних заходів.
Зокрема, що стосується шахт, де раніше здійснювалися підземні ядерні вибухи, а тепер вони затоплені і небезпечні речовини виходять на поверхню, встановлення нормальних умов безпеки та правопорядку, повернення під контроль юстиції та законодавства України всіх окупованих територій”, – сказав Анатолій Гриценко.

За словами екс-міністра, ситуація на тимчасово окупованих територіях сходу України “лише ускладнюється”.

“Наступного тижня Росія проводить в ОРДЛО вже другі вибори – всупереч Мінським домовленостям. Путін іде на загострення ситуації. Слава Богу, це не воєнне загострення, це не наступ, але це ускладнює ситуацію. Побачимо, як зреагує міжнародна спільнота: чи вони обійдуться “стурбованістю”, “глибокою стурбованістю”, чи все ж введуть та посилять санкції”, – зазначив він.

“Нам треба докласти максимум дипломатичних зусиль, аби санкції посилили і вони впливали на найближче оточення Путіна”, – сказав Гриценко.

Полковник запасу не виокремлював своє бачення повернення Кримського півострова під контроль української влади, обмежившись загальним поняттям “окупованих територій”.

“Там, де рубль – треба завести гривню, де “русскіє” закони – треба звести українське законодавство. 1 млн. 600 тис людей втратили там свою власність – треба провести ревізію майна. Все сплановано”, – обіцяє він.

Анатолій Гриценко каже, що про свій мирний план спілкувався зі спецпредставником  Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером. Американський дипломат, за словами Гриценка, зазначив, що запропонований мирний план може бути реалізований лише після двох виборів в Україні – президентських та парламентських.

Гриценко наголошує, що має команду, з якою буде працювати над наведенням порядку на Донбасі. Але свої кадрові пропозиції на силові і зовнішньополітичні відомства кандидат у президенти не називає.

“Ви після виборів побачите, хто буде міністром закордонних справ, хто – міністром оборони і так далі”, – сказав Гриценко.

На запитання журналістів, як сталося, що саме за той період, коли Гриценко був міністром оборони, українська армія зазнала величезного розпродажу, і показники щодо забезпечення ЗСУ різко знизилися, очільник “Громадянської позиції” заявив, що сам міністр не має повноважень чогось продавати.

“Коли кажуть “розпродаж армії”, то цим, зауважу, займаються структури Кабінету Міністрів: “Укроборонпром”, “Укрспецекспорт” тощо. Їх керівників призначає своїм указом президент.  Якщо хтось натякає, що хтось задешево щось продав, то ціну погоджує міністр економіки, яким був тоді Арсен Яценюк. Гроші від продажу в армію не йдуть”, – заявив екс-міністр оборони.

На думку кандидата, зараз у безпековому питанні особливу увагу слід зосередити на недопущенні зовнішніх та внутрішніх (так звана “п’ята колона”) провокацій у ході створення Єдиної помісної церкви в України після отримання томосу.

Читайте також:
Соцопитування: Порошенко вийшов на друге місце після Тимошенко,
Зеленський – третій

Форум YES 2018: виступи кандидатів у президенти й відгуки соцмереж. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, інша провідна кандидатка в президенти України – Юлія Тимошенко – днями заявила про свій “військовий кабінет” та нову “стратегію миру” для Донбасу.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна