“100 років сусідства”: у Києві українсько-польським стосункам присвятили виставку

 

У четвер, 1 листопада, у Києві на Хрещатику, біля Головної пошти відкрилася фотодокументальна виставка “100 років сусідства: Україна і Польща”.

Експозиція складається із 20-ти банерів, присвячених ключовим етапам українсько-польських відносин — починаючи від Першої світової війни і до сьогодення.

Тут можна подивитися на історичні паралелі, цікаві порівняння життя двох країн.

Зокрема, цікавим є порівняння Українських січових стрільців та Польських легіонів Пілсудського, польського підпілля 1920-30-х років з українським, діяльності Армії Галлера та сірожупанників/синьожупанників, процесів, які супроводжували звільнення від комуністичного рабства та відродження національної держави кінця 1980-х, початку 1990-х років в Україні та Польщі.

Історичні переплетення торкаються не лише суспільно-політичних подій, а й окремих особистостей і їх родин.  Яскравий приклад останнього — брати Андрей та Станіслав Шептицькі. Перший був очільником Української греко-католицької церкви, а інший — відомим польським генералом, міністром оборони Польщі.

Як розповіла одна із авторок виставки Вікторія Яременко, експозиція — не історія сусідства двох держав, а фрагменти, через які прозирає історія. “Це співставлення і протиставлення, що ілюструють нашу близькість (навіть на рівні родин) та подібність, але й окремість та самобутність. Виставка представлена різними сторінками, за нами ж вибір, яким ми бачимо наше сусідство сьогодні, яким воно постане у майбутньому”, — говорить історик.

“Цьогоріч Україна і Польща відзначають століття відновлення незалежних держав. Наші народи пройшли схожий історичний шлях і це має сприяти порозумінню між нами сьогодні. Минуле українців та поляків здатне запропонувати нинішньому дню всю палітру відносин — від завзятого протистояння то плідної співпраці. Саме про це різне минуле і розповідає наша виставка. Що саме з цього плекати як елемент спільної пам’яті для майбутнього вирішуємо ми. І саме ми, а не діячі минулого, відповідальні за цей вибір”,— зазначає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Уся виставка побудована на документальних матеріалах. У виставці використані фото та документи з архівів Музею Української революції 1917-1921 років, Центру досліджень визвольного руху, Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили”, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного історичного архіву України у Львові, Instytut Pamieci Narodowei, Narodowe Archiwum Cyfrowe.

А також експозицію склали із особистих архівів Віталія Скальського, Ярослава Тинченка, Дмитра Понамарчука, Богуміли Бердиховської та Юрія Гаврилюка.

1 банер 2 банер 3 банер 4 банер 5 банер 6 банер 7 банер 8 банер 9 банер 10 банер 11 банер 12 банер 13 банер 14 банер 15 банер 16 банер 17 банер 18 банер 19 банер 20 банер
<
>

Читайте також:
100 років тому: смерть Австро-Угорської імперії та народження ЗУНР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна