УДА виходить із фронту – куди, навіщо й кого “валитиме”. ІНТЕРВ’Ю

 

Для Української добровольчої армії – одного з добровольчих мілітарних підрозділів, які беруть участь в АТО/ООС на Сході, але досі не легалізовані в ЗСУ чи інших силових структурах – настає новий етап. 14 жовтня в Дніпрі очільник УДА, народний депутат України Дмитро Ярош заявив, що їхні бойові підрозділи – 5-й і 8-й (“Аратта”) батальйони – виходять із передової, щоб почати підготовку загонів територіальної оборони у тилу й там допомагати державним структурам не допустити російського реваншу.

В ефірі програми “Фронт” на каналі UMN начальник Головного штабу УДА, колишній кадровий військовий Сергій Ільницький розповів “Новинарні“, чого очікувати після виходу добровольців Яроша з зони проведення Операції об’єднаних сил.

“УДА складається не лише з двох батальйонів”

  • Отже, Дмитро Ярош під час свого виступу в Дніпрі сказав, що Українська добровольча армія відтепер займатиметься вишколом загонів територіальної оборони. Як це відбуватиметься?

— Одразу зауважу, що Українська добровольча армія складається не лише із двох названих батальйонів. Це й інші підрозділи, медичний батальйон “Госпітальєри”, тактичні легкопіхотні загони “Вольф”, “Чорний туман”, окрема тактична група “Волинь”, по всій Україні сформовані обласні загони оборони. Тому заява Дмитра Яроша про вихід 5-го та 8-го батальйонів означає лише те, що на сьогодні ці формування виходять з передової і будуть перегруповуватися для іншої роботи.

  • Тобто із фронту їх відправлять додому?

— Когось відправлять в області, адже основний принцип територіальної оборони полягає в тому, щоби люди доброї волі захищали ту територію, де вони мешкають.

Відповідно до законопроекту Дмитра Яроша про українську добровольчу армію, загони тероборони діятимуть постійно, а бойові батальйони та підрозділи є тимчасовими військовими формуваннями, які скликаються під час особливих умов.

Уже чотири з половиною роки Українська добровольча армія бере участь у війні на Сході України. Ця боротьба для нас нелегка і надзвичайно виснажлива. Дуже багато побратимів поранені, чимало загинули. Велика кількість воїнів захворіли навіть уже після участі в бойових діях.

  • Чим є УДА для Збройних сил України?

— Наголошу: ми ніколи не говорили про те, що Українська добровольча армія є альтернативою ЗСУ абощо.

Добровольці — це допоміжна ланка для виконання певних завдань. Але у нас немає державного забезпечення.

Після виборів може відбутися реванш сил, які здатні підвести Україну до зворотнього… Тому ми направили ресурс наших батальйонів на те, щоби розпочати роботу по областях. Зокрема, мова йде про Херсонщину, Одещину, Миколаївщину. Чимало людей ми направляємо на північ, де наші хлопці йдуть у територіальні загони оборони, аби підсилити роботу ЗСУ.

“Маємо домовленості щодо тероборони з Генштабом, співпрацюємо з ССО”

  • Відповідно до законодавства, територіальну оборону на всій території України організовує Генеральний штаб Збройних сил України, а на території областей — державні адміністрації. Як, на вашу думку, вони працюють зараз?

— На жаль, територіальна оборона на сьогодні не сформована належним чином. І навіть ті батальйони, що зараз є при військкоматах, існують, здебільшого, лише на паперах.

  • Як проходитиме тренування тих членів УДА, хто братиме участь у загонах тероборони?

— Ми давно запустили навчальний центр УДА. Це —  система підготовки військовослужбовців, добровольців та перепідготовки загалом. Ми маємо домовленості щодо співпраці із Генштабом, уже розпочали роботу в напрямку ідеологічної роботи, патріотичного виховання, соціальної адаптації військовослужбовців (разом із Збройними силами України).

Також однією із наших цілей є рух опору, тут варто згадати і співробітництво із Силами спеціальних операцій. Через контракти для резервістів у ССО добровольці виконують бойові завдання офіційно.

До речі, наші побратими навчаються у профільних вишах, зокрема у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського. Вони отримують і військові звання, і військові знання.

“Переговори щодо ухвалення закону про УДА ведуться”

  • Ви згадали проект закону Яроша “Про Українську добровольчу армію”. Про нього вперше заговорили ще 2016 року. “Новинарня” писала про цю ідею оформити добровольчі загони за прикладом естонського “Кайтселійту”. Відтоді узгодження цього проекту, як я розумію, ніяк не просунулося.

— Уперше цей закон був напрацьований ще 2015 року, надалі – дещо перероблений. Керівництву ЗСУ було доведено, наскільки це є важливим.

До речі, “Про Українську добровольчу армію” – це робоча назва, він може називатися як завгодно – “Про резервну армію”, “Про армію добровольців”.

  • Та чи є перспектива прийняття закону у тому форматі, який пропонує Дмитро Ярош?

— Подивимося. Може, хтось із тих, хто іде на вибори, чи, може, сам президент подумає, що такий закон був би потрібен країні і зверне на нього увагу.

  • Отже, якщо Яроша ніхто не бачив у Верховній Раді, то це не означає, що переговори не ведуться?

— Саме так.

Читайте також:
Ярош поміняв судову реформу на закон про свою армію?

“Домовленості з Наєвим і Муженком виконуються”

Сергій Наєв і Дмитро Ярош, липень 2018. Фото: прес-центр ОС

— Справді, є багато проблем щодо пересування людей зі зброєю. Але за чотири з половиною роки ми дуже багато сил витратили на те, аби довести, що УДА — не бандитське формування і що зброя, яка перебуває на фронті, не потрапить у тил ніколи. Так воно і є. Ми домовленості виконуємо, співпрацюємо з Військовою службою правопорядку, з СБУ. На наших базах постійної дислокації знаходяться співробітники військової контррозвідки СБУ, які контролюють і допомагають  у переміщенні зброї із баз постійної дислокації чи на лінію фронту, чи на інші позиції.

Щодо домовленостей – ми якраз продовжуємо їх виконання. Частина наших людей піде на контракти у різні правоохоронні структури, деяких візьмуть цілими групами чи підрозділами.

Тому можу стверджувати, що домовленості із Наєвим виконуються з обох сторін.

І в подальшому відбулася зустріч із начальником Генерального штабу, домовленості були підтверджені, і шлях розбудови добровольчого руху.

  • Чи не фігурує серед цих домовленостей те, що підрозділи УДА приєднаються до ССО?

— Контракт резервіста — це одна із можливостей легалізації для добровольців, нашого особового складу, так. Думаю, задачі в русі опору на нас і покладають у майбутньому.

“Ярош не буде балотуватися у президенти. Бо це цирк”

  • На Покрову в Дніпрі Дмитр Ярош сказав: “треба буде валити, валитимемо їх” – про тих, хто прагне російського реваншу. Досить показова заява, особливо перед початком виборчої кампанії. Можливі сутички на ґрунті автокефалії, інші зіткнення. Чи братиме УДА участь у виборчій кампанії в якомусь форматі?

— …Українська добровольча армія – це позаполітичне військове добровольче формування, і ми не беремо участі у політичних іграх.

У Дніпрі 14 жовтня відбувся потужний марш та відзначення заслуг УДА на війні. Були присутні представники ЗСУ, Генштабу, СБУ, інших державних структур. Наші зусилля були зосереджені на лінії фронту. Це був певний етап нашої справи, а тепер ми беремо паузу, щоби вирішити, як ми діятимемо далі. Нам треба трохи часу, щоб визначити свої наступні кроки в протидії російському реваншу.

Але однозначно, політична сила Яроша братиме участь у виборах. У якій формі, якою мірою – ми ще не вирішили.

  • Чи прийняв рішення очільник “Державницької ініціативи…” Дмитро Ярош щодо участі у виборах президента?

— Ярош не братиме участі у президентських перегонах. У нас і так більше півсотні кандидатів. Аби прочитати і зрозуміти їхні програми… Це дурдом! Це неможливо і неправильно.

Ярош займатиметься активно політикою лише після війни, після перемоги.

А виведення особового складу [УДА] з фронту в тому числі означає, що частина цих людей буде займатися політикою.

“УДА просить вибачення за дії бійців,
які облили кислотою Гандзюк”

Ветеран АТО, боєць УДА Сергій Торбін, який імовірно організовував замах на Катерину Гандзюк і не називає замовників

  • Насамкінець не можу не запитати про таке. Найманці, які напали на громадську діячку Катерину Гандзюк, були бійцями резервного підрозділу УДА в Херсоні. Це наша добра подруга, наша авторка, справжня патріотка України. Як ви прокоментуєте цю ситуацію?

— Це ганьба для УДА. Це не поведінка нормальної людини, тим паче проти жінки-патріота. Ми не захищатимемо цих добровольців. Нехай вони навіть і мають якісь заслуги перед Україною, але ми не підтримуватимемо героя війни, якщо він негідно поводиться на мирній землі.

На жаль, у нас немає відповіді, чому це сталося. Ми просимо вибачення за тих добровольців, які причетні до цього жахливого вчинку, повторюю — це ганьба.

підготували: Дмитро Лиховій, Христина Горобець

Читайте також:
Програма “Фронт” #49: розмова з начальниками штабів ДУК “ПС” і УДА

Ярош заявив, що комбата “Пятнашки” Мамієва
ліквідували його бійці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна