Сироїд: арсенали вибухають, щоб прикрити крадіжки і таємні поставки зброї в Африку

 

Заступник голови Верховної Ради, член партії “Об’єднання “Самопоміч” Оксана Сироїд припускає, що вибухи арсеналів в Україні відбуваються через те, що “диверсантам у високих кабінетах” потрібно приховати незаконний продаж боєприпасів у країни Африки.
Як передає “Новинарня“, про це Сироїд заявила у вівторок, 16 жовтня, на погоджувальній раді парламенту.

Вона згадала минулорічну поїздку до Ічні, де місцеві жителі – після пожежі на складі боєприпасів у Калинівці – “просили сказати [верховному головнокомандувачу і міністру оборони], що … склад, який знаходиться фактично в межах міста, буде наступним вибухом, що вони не почуваються в безпеці, потребують допомоги і захисту”.
І 9 жовтня 2018 року склади в Ічні справді вибухнули, нагадала віце-спікер від “Самопомочі”.

Оксана Сироїд висловила досить неоднозначні міркування щодо причин вибухів на арсеналах.

“Чому ж склади вибухають? Вибухають на мільярди гривень, в той час як Україна побирається по світу, шукаючи гроші?.. Нам кажуть, що це диверсія, але чому уже вп’яте вибухає склад під час війни, а ми досі не побачили жодного диверсанта. Може, не там шукають диверсантів? Може, ті диверсанти сидять просто в інших, і дуже високих кабінетах в Україні?” – сказала заступниця голови ВР.

“Ми маємо ситуацію, коли досі немає жодного обліку боєприпасів, аудит боєприпасів не проведено. Ми не маємо належного облаштування складів. Невже не можна було за рік в Ічні облаштувати нормальний захист складу, щоб там не ходили дикі тварини і щоб гриби люди не збирали?.. А якщо це не було зроблено, то чому це не було зроблено?” – запитала вона.

“А, може, це не було зроблено, тому що, як нам повідомляють, Україна таємно продає зброю до Африки? Може, ті боєприпаси, які крадуться з тих складів і продаються? І, можливо, ті пожежі виникають саме тому, щоб приховати всі ті крадіжки з тих складів боєприпасів? Може, в цьому є причина? І, може, саме в цьому і є диверсія?” – сказала Сироїд.

Вона заявила, що за таких обставин міністр оборони і голова СБУ мали б піти у відставку.

Натомість “президент влаштовує клоунаду  зі звільненням з військової служби і призначенням начебто цивільного міністра“.
“Це є просто курям на сміх”, – заявила політик, закликавши “провести аудит боєприпасів, облаштувати захист складів, перестати красти, ну і змінити  верховного головнокомандувача”.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 9 жовтня на 6-му арсеналі ЗС України біля селища Дружба, почали рватися снаряди, спалахнула пожежа з детонацією й розльотом боєприпасів. Було евакуйовано понад 12 тисяч осіб із навколишніх сіл.
За твердженням представників Генштабу, причиною НП стали чотири вибухи в різних місцях – імовірно, диверсія.
У Міноборони заявляли заявляли, що станом на 10:00 13 жовтня на території 6-го арсеналу припинилася детонація боєприпасів. Однак надалі вибухи поновилися через роздування вітром осередків тління.

Читайте також:
Полторак розповів, скільки боєприпасів було на 6-му арсеналі до пожежі

Коаліція вважає, що Сироїд порушила регламент, і вимагає її відставки

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна