Україна не каратиме закарпатців за подвійне громадянство, — Клімкін

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголошує, що українська влада не каратиме тих мешканців Закарпаття, які крім українського, набули ще й угорське громадянство.

Про це глава МЗС сказав на прес-конференції в Ужгороді, що транслювалася у соціальній мережі Facebook ужгородським прес-клубом, після зустрічі з представниками угорської меншини Закарпаття, повідомляє УНІАН.

“Звичайно, є емоційна хвиля навколо того, що ми вислали угорського консула. Я ще раз пояснив: ми не звинувачуємо угорців у тому, що вони набувають друге громадянство в тому сенсі, що ми їх хочемо за це покарати”, — наголосив Клімкін.

Друге громадянство не передбачене українським законодавством, але прямого покарання за це немає, і от усі ці петиції, які дуже турбують зараз угорську громаду… Звісно, ми їх засуджуємо. Яким чином можна говорити про депортацію наших громадян, які хоча і протиправно набули друге громадянство, але все ж, ми же їх за це не караємо”, — зазначив глава МЗС.

Очільник міністерства закордонних справ зауважив, що чутки про депортацію людей із дуальними паспортами — це “ідіотські міфи”.

Водночас він згадав про ст. 19 закону про державну службу, де сказано, що в разі подвійного громадянства, особа не може бути держслужбовцем. “До речі всі представники угорської громади казали, мовляв, ми готові виконувати українські закони. Я скажу, так ви ж читаєте… От 19 стаття закону про держслужбу. Про це ми погодились. Маємо працювати над цим далі, але й маємо зменшити емоційний градус і підняти градус розуму і ангажування”, розповів Клімкін.

Міністр закордонних справ категорично засуджує публікацію списку українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали угорське громадянство, на сайті “Миротворець”.

Як повідомляла “Новинарня“, нещодавно сайт “Миротворець” опублікував список держслужбовців і чиновників Закарпатської області, які отримали паспорти Угорщини.  Перелік складається із понад трьох сотень прізвищ.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зреагував на це і заявив, що український парламент начебто грає на руку “екстремістам” в питанні угорської громади Закарпаття.

Читайте також:
Посольство РФ у Таллінні пікетували на підтримку українських політв’язнів. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна