На виборах у Латвії найбільше голосів здобула проросійська партія, другі – популісти

 

На парламентських виборах у Латвії, що відбулися 6 жовтня найбільше голосів здобула проросійська соціал-демократична партія “Злагода” (Saskaņa).
Явка виборців становила 54,6%.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на латвійське громадське телебачення LSM.lv.

Загалом до 13-го Сейму Латвії пройшли 7 політичних сил.

За “Злагоду” на чолі з мером Риги Нілом Ушаковим проголосували 19,8% виборців, які прийшли на дільниці. У Ризі партія здобула підтримку 30,6% виборців.

Таким чином, ця проросійська сила отримає 23 місця в парламенті, який загалом налічує 100 депутатів.

Водночас результат партії є меншим, ніж на попередніх виборах 2014 року (тоді при явці майже 59% “Злагода” набрала 23% голосів і отримала 24 місця в парламенті – що також було гіршим результатом порівняно з 31 мандатом на виборах 2010 року).

Друге місце посіла популістична партія KPV (“Кому належить держава”), яка заручилась підтримкою 14,25% виборців (що означає 16 мандатів у парламенті).
Це молода політична сила, заснована 2016 року – тому, відповідно, у попередніх виборах вона участі не брала.

Далі йдуть Нова консервативна партія з 13,59%, партія “Для розвитку/За!” (12,04%), Національне об’єднання “Все для Латвії” (11,01%). “Союз зелених та селян” на чолі з нинішнім прем’єром Марісом Кучінкісом отримав 9,91%.
Також до Сейму потрапила права “Нова єдність”  з результатом 6,69%.

Решта політичних сил не подолали 5% виборчий бар’єр.

Таким чином, коаліція партій “Нова єдність”, “Союз зелених і селян” та Національне об’єднання “Все для Латвії”, яка була правлячою до цих виборів, отримала надто мало голосів для парламентської більшості. Щоб залишитися при владі, цим партіям доведеться шукати ще одного союзника для створення коаліції.

Водночас і “Злагода”, в якої знову в парламенті буде найбільша фракція, не зможе сформувати більшість навіть за умови залучення до партнерства популістів із KPV.

Читайте також:
Вибори у Швеції: мінімальна перемога соціал-демократів і успіх ультраправих

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна