Саміт лідерів двох Корей у Пхеньяні: КНДР тримає курс на денуклеаризацію

 

Лідери Республіки Корея Мун Чже Ін та КНДР – Кім Чен Ин за підсумками саміту в Пхеньяні, що відбувся 19 вересня, підписали спільну декларацію, в якій домовилися вжити заходів щодо подальшої денуклеаризації Корейського півострова, нормалізації двосторонніх відносин, відновлення співпраці в тих сферах, в яких це зараз можливо.

Крім того, міністри оборони двох країн поставили підписи під угодою, яка має значно знизити градус військового протистояння і знизити ймовірність випадкового виникнення збройного конфлікту.

Північна Корея пообіцяла закрити ряд ядерних об’єктів, майданчиків для випробувань та допустити для перевірок міжнародних інспекторів.
Про це заявив президент Південної Кореї після саміту з лідером КНДР у Пхеньяні, переадає ВВС.

Мун сказав, що лідер КНДР “погодився на закриття випробувального полігону для ракетних двигунів “Тончхан-рі” і пускової шахти для ракет” та що це буде зроблено “в присутності експертів з відповідних країн”, які могли б перевірити, що об’єкти вже не в робочому стані.

За його словами, Кім Чен Ин також погодився закрити ядерний реактор у Йонбені – де, як вважається, Північна Корея виробляє компоненти для ядерних випробувань, – але тільки якщо Сполучені Штати зроблять кроки, про які домовилися лідери США і КНДР на зустрічі в Сінгапурі.

Агентство Yonhap повідомляє, що, виступаючи на спільному прес-брифінгу після саміту, Кім Чен Ин заявив, що сторони виявили “тверду прихильність” до того, аби активно прагнути перетворити Корею в мирну землю без ядерної зброї чи загрози, і це була перша заява Кіма про денуклеаризацію перед іноземними журналістами.

Кім також погодився на закриття випробувального полігону і стартового майданчика в зоні випробувань ракетної зони Донгчан-рі, також відомої як випробувальний полігон Сохе, неподалік від кордону з Китаєм.

Обидві країни також заявили про нові успіхи в міжкорейських зв’язках, оголосивши про плани щодо сполучення своїх залізниць, додаткових зусиль з об’єднання сімей і співробітництва в галузі охорони здоров’я.

Мун запросив північнокорейського лідера в Сеул, припускаючи, що візит повинен відбутися до кінця цього року.
Це може бути перший візит лідера КНДР з часів Корейської війни.

Читайте також:
КНДР уперше провела парад без балістичних ракет. Трамп задоволений. ФОТО

КНДР відхилила конкретні пропозиції США щодо денуклеаризації, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна