КНДР уперше провела парад без балістичних ракет. Трамп задоволений. ФОТО

 

Президент США Дональд Трамп дав високу оцінку рішенню влади Північної Кореї не демонструвати на військовому параді ракети, здатні нести ядерну зброю.

“КНДР провела свій парад на честь 70-річчя заснування країни. І, всупереч своїй звичці, не показала свої ядерні ракети. Темою був мир і економічний розвиток”, – написав глава Білого дому у “Твіттері” в неділю, 9 вересня.

На думку президента США, “це дуже сильний і позитивний сигнал з КНДР”.

“Дякую голові Кіму (лідеру КНДР Кім Чен Ину – “Н”). Ми всім доведемо, що вони помилялися на наш рахунок! Немає нічого кращого, як діалог між двома людьми, які добре ставляться друг до друга”, – додав Трамп.

Того дня, 9 вересня, у Пхеньяні на честь 70-річчя від дня утворення КНДР відбувся військовий парад, на якому вперше за останні роки не було продемонстровано міжконтинентальні балістичні ракети.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин приймав парад в оточенні іноземних гостей, зокрема представника Китаю.

Фото: АР

Поруч із Кімом на трибуні перебував Лі Чжаньшу – третє особа в ієрархії КНР, секретар ЦК і керівник канцелярії Компартії Китаю.

Фото: АР

Північна Корея регулярно використовує великі свята для демонстрації своїх військових можливостей і новітніх розробок у сфері ракетних технологій. Цьогоріч Кім Чен Ин, як видно, вирішив показати свою прихильність до домовленості про денуклеаризацію Корейського півострова, досягнуту з президентом США Дональдом Трампом.
Їхня зустріч з цього приводу відбулася 12 червня в Сінгапурі. За підсумками саміту було підписано угоду: Вашингтон пообіцяв надати КНДР гарантії безпеки, а Пхеньян підтвердив прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова.

Перед цим КНДР зруйнувала свій ядерний полігон.

30 липня газета The Washington Post із посиланням на джерела у спецслужбах повідомила, що, за даними американської розвідки, КНДР продовжує будівництво нових міжконтинентальних ракет, які можуть досягти узбережжя США.

Держсекретар США Майк Помпео заявив журналістам, що продовження роботи над програмою озброєнь у Північній Кореї суперечить зобов’язанням щодо денуклеаризації.

Кім Чен Ин і його південнокорейський колега Мун Чже Ін зустрінуться у Пхеньяні 18 вересня, утретє цього року, та обговорять практичні заходи денуклеаризації півострова.

Читайте також:
КНДР відхилила конкретні пропозиції США щодо денуклеаризації, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна