Призначенням виборів в ОРДЛО Москва йде на захострення конфлікту на Донбасі, – Геращенко

 

Призначення на 11 листопада так званих “виборів” “народних рад” і “глав республік” “ДНР” та “ЛНР” означає ставку Москви на ескалацію конфлікту навколо ОРДЛО та постановку на паузу переговорів у “нормандському форматі”.
Про це заявила перший заступник голови ВР, представниця України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Ірина Геращенко.

“Нагадаю, що саме рішення про проведення псевдовиборів на окупованому Донбасі в листопаді 2014-го, прийняте в Кремлі, фактично зірвало мирний процес врегулювання, призвело до серйозного загострення ситуації на фронті, ескалації конфлікту, тисяч вбивств українців – цивільних і військових, нових жертв, трагедії ДАП і під Дебальцевим”, – написала Геращенко в “Фейсбуці” 7 вересня.

“Тоді Москва зробила ставку на ескалацію. Ситуація повторюється. Ще пару тижнів тому «рєспублікі» скасували рішення про «вибори», а сьогодні заявили про «призначення виборів 11 листопада»”, – констатує віце-спікер.

“Немає сумнівів, що рішення прийнято в Кремлі, що це сценарій дискредитації, постановки на паузу – до українських виборів – нормандського формату (про що, власне, вже заявив російський міністр Лавров), мінського процесу”, – переконана Геращенко.

Вона вважає, що таким чином Кремль прагне зірвати перезатвердження Верховною Радою формального закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО.

“Провокаційні заяви і сценарії мають іще одну мету – це значно ускладнює дискусію в ВР про можливість пролонгації дії закону про особливості місцевого самоврядування. РФ була впевнена, що ми не пролонгуємо цей закон і восени 2017-го, і планувала використати це для зняття санкцій. І зараз Москва також зацікавлена, аби апелювати до західних партнерів, що, мовляв, Київ зриває виконання політичного блоку [мінських угод]”, – написала Ірина Геращенко.

За її словами, Кремлю “буде важко це доводити, бо і в ЄС, і в США чудово усвідомлюють, що жодні дії на окупованих територіях не відбуваються без відмашки Путіна”.

“І зараз [Москва] йде на свідоме загострення ситуації на Донбасі, зачищаючи подільників, призначаючи «вибори»”, – констатувала Ірина Геращенко.

Як інформувала “Новинарня“, 7 вересня так звана “народна рада ДНР” затвердила нового в. о. “глави республіки” – Дениса Пушиліна – та призначила “вибори” “глави ДНР” і “народної ради” на 11 листопада.
Про аналогічні рішення оголосили інтернет-ресурси сепаратистів “ЛНР”.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна