Українську активістку в Криму Павленко обшукали й викликали на допит через “Правий сектор”

 

Російські силовики вранці в середу, 29 серпня, провели обшук у будинку активістки Українського культурного центру Ольги Павленко в окупованому РФ Сімферополі, яку підозрюють у зв’язках із “Правим сектором”, та викликали її на допит у слідчий комітет.

Про це повідомляє видання “Крим.Реалії”.

“Після обшуку мені сказали, що потрібно буде поїхати на допит до слідчого комітету Сімферополя. Я думаю, що похід туди відбудеться сьогодні, коли звільниться мій адвокат”, – пояснила вона журналісту.

Павленко також розповіла, що обшук тривав три години та відбувався за присутності її адвоката.

“Усе розпочалося зі стуку в двері о пів на сьому ранку. Мені сказали, що я нібито когось заливаю на нижніх поверхах, і попросили терміново відчинити двері. Я відмовилася відчиняти, і вони почали стукати з ноги і погрожувати, що викличуть поліцію. На це я їм відповіла, що зараз сама викличу поліцію. В результаті їм нічого не залишилося, як зізнатися, що вони з ФСБ і в них на руках постанова суду про проведення обшуку”, – розповіла Ольга Павленко.

У постанові на проведення обшуку було зазначено, що Павленко підозрюють у зв’язках з організацією “Правий сектор”, яку влада РФ вважає екстремістською.

“Ми дочекалися адвоката, і тільки після цього вони зайшли і вручили постанову, де повідомлялося, що мене підозрюють у зв’язках із терористичною організацією «Правий сектор» на території материкової України. У постанові зазначена ціла низка людей, які нібито становлять загрозу життю якоїсь людини в Криму. Обшук тривав три години. Разом зі співробітниками ФСБ були двоє понятих.
У мене вилучили мої зошити з віршами й піснями, і при цьому повідомили, що вони, напевно, екстремістського характеру. Також були вилучені телефон і флешки”, – розповіла Павленко.

Український культурний центр Криму не є політичною організацією. Він створений активістами з метою збереження і популяризації на півострові української культури.

При цьому на учасників Центру чинять тиск: викликають на допити і “бесіди” до правоохоронних органів, попереджають про неприпустимість екстремізму.

Як інформувала “Новинарня“, одному з лідерів УКЦ в Криму Леоніду Кузьміну 2017 року після погроз і тиску з боку силовиків довелося виїхати з півострова.

У квітні цього року активістів Українського культурного центру в Криму Олену Попову і Ольгу Павленко викликав “на бесіду” старший помічник російського прокурора Сімферополя Олексій Пучков. Прокуратуру цікавила робота УКЦ і випуск газети “Кримський терен”. Активістки скористалися правом не свідчити проти себе і своїх близьких.

Нещодавно сепаратистський сайт NewsFront опублікував матеріал, в якому детально описана діяльність УКЦ в Криму, а також зазначено, нібито дочка Ольги Павленко Аліна бере участь у “Правому секторі”.

Читайте також:
Українських активістів у Криму “пресують” за вишивання

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна