Життя і смерть американського героя. Біографія Джона Маккейна в фотографіях

 

Чотири дні не дожив Джон Маккейн до свого 82-річчя. Американський сенатор-республіканець, відомий своєю підтримкою України та боротьбою з Росією, помер 25 серпня в Корнвіллі, штат Аризона.
Саме від цього штату він був пройшов до Сенату 1987 року і залишався обранцем Аризони до самої смерті; із 2015 року очолював сенатський комітет з питань збройних сил.

У липні 2017 року в політика була діагностована ракова пухлина головного мозку гліобластома, Маккейн переніс кілька операцій.
Незважаючи на важку хворобу, він продовжив роботу в американському Сенаті, зокрема одразу після видалення пухлини приїздив голосувати за скасування “Обамакейр” до Сенату.

За два дні до смерті родина сенатора повідомила, що він відмовився від подальшого лікування.

Співчуття з України

Українські політики нагадують, що Джон Маккейн був одним із найбільших друзів України на Заході, лобіював виділення Україні Штатами летальної зброї.

Свої співчуття вранці 26 серпня висловив президент України Петро Порошенко.

“Сумна звістка для всього українського народу – помер великий друг України сенатор Джон Маккейн. Ми ніколи не забудемо його неоціненний внесок в розвиток демократії і свободи в Україні та підтримку нашої держави. Сенатор був разом з українцями на Майдані та підтримував дух українських військових на Донбасі”, – нагадав Порошенко у “Фейбуці”.

“Співчуття родині та усьому американському народові. Тужимо разом з вами…” – написав він.

Посольство України у США назвало Джона Маккейна “американським героєм та одним з найбільших друзів України”.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін з приводу смерті сенатора заявив у “Твіттері”: “В України багато друзів. Але Джона Маккейна ніким не замінити. Добро та принципи – без компромісів: його життя стало прикладом для всіх нас”.

Великий пост зі спогадами у ФБ присвятила Джону Маккейну перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Особистість. Нам пощастило кілька разів бачитися і спілкуватися.

В дні Майдану ми з останнього поверху Будинку профспілок дивилися на тисячі вогників, які тримали в руках українці під виступ Вакарчука. «Я не здамся без бою!», «Все буде добре!» – перекладали йому слова, що билися тоді в серцях мільйонів.

Українські морські піхотинці з президентом Петром Порошенком та сенаторами США Джоном Маккейном, Ліндсі Гремом і Емі Клобучар, 31 грудня 2016, район Широкиного. Фото з ФБ

Він був на фронті [в районі Широкиного] 31 грудня 2016 року, коли більшість українських політиків не бували там жодного разу. Він, разом із президентом Порошенком, поїхав підтримати воїнів в самісіньке пекло й побажати перемоги.

Він захоплювався українськими солдатами і справедливо називав їх героями.

Він завжди зустрічався з українськими парламентаріями й під час наших візитів до Штатів, і коли прилітав до нас.

Він вірив в Україну і щиро нас підтримував. Він був Справжнім і ніколи не заграва з диктаторами, бо точно знав, що з імперіями зла треба говорити тільки мовою сили, а не сюсюкатися.

Його не зламав полон. Харизматичний, великий, крутий Сенатор. Сьогодні осиротіла його родина, друзі, республіканська партія, США , й ми теж – втратили справжнього друга. Дякуємо, що Ви були поруч з Україною в найтяжчі хвилини. Дякуємо…” – написала Геращенко.

Біографія американського героя

Джон Сідней Маккейн ІІІ народився 29 серпня 1936 року в зоні Панамського каналу.

Закінчив Військово-морську академію. На військовій службі у ВМС США – в 1958-1981 роках. Звільнився в запас у чині капітана.

Послужний список Джона Маккейна уособлює його непохитну відданість справі служби США.

Фотогалерея з віхами біографії:

Джон Маккейн із дідом і прадідом адміралами Джон Маккейн у молодості Джон Маккейн із батьком Джон Маккейн - льотчик ВМС США 1965 Джон Маккейн лейтенант Джон Маккейн порятунок Джон Маккейн поранення _ Джон Маккейн у госпіталі Ханоя Джон Маккейн у госпіталі Ханоя 1967 Джон Маккейн - вихід із госпіталя Ханоя 1973 Джон Маккейн на базі на Філіппінах 1973 Джон Маккейн і президент Ніксон Джон Маккейн у дитбудиноку Ханоя 1968 Джон Маккейн і Май Ван Он В'єтнам Джон Маккейн ВМС США Джон Маккейн і Керолл Шепп Джон Маккейн, Сінді і родина - 2000 Джон Маккейн, Сінді і родина - 1999 Джон Маккейн із дружиною Сінді Хенслі Джон Маккейн - присяга в Сенат із віце-президентом Бушем 1986 Джон Маккейн на телешоу 2000 Джон Маккейн - вибори 2000 Джон Маккейн _ Джон Маккейн і Джорж Буш з родинами - 2000 Джон Маккейн і Джордж Буш - 69 ДН - 2005 Джон Маккейн - вибори 2008 Джон Маккейн і Барак Обама на дебатах 2008 Second U.S. presidential debate. Джон Маккейн в Іраку 2015 Джон Маккейн на Майдані Джон Маккейн на Майдані _ Джон Маккейн на Майдані _2014 Джон Маккейн на Майдані _1 Джон Маккейн на Майдані _2014_ Джон Маккейн США Джон Маккейн після операції Джон Маккейн сенатор Джон Маккейн
<
>
Жовтень 1967, Ханой. Збитого льотчика Маккейна рятують в'єтамці. Він був непритомний, зі зламаними руками й ногою.

Він – син й онук видатних військово-морських адміралів, яких обох теж звали Джон Маккейн (тому в сенатора додаток після прізвища – Третій). Батько сенатора Джон Маккейн-молодший був командувачем Тихоокеанського флоту США. Дід, Маккейн-старший, командував авіаносцем “Рейнджер” і – до 1944 року – авіаносною групою.
На їх честь названий есмінець USS John S. McCain (DDG-56), який став у стрій флоту США в 1999 році.

Читайте також:
Трагедія “Маккейна”. Американський есмінець
вдруге за останній час зіткнувся з торговим судном

Маккейн Третій був льотчиком ВМС США, у тому числі – у В’єтнамі під час війни.

26 жовтня 1967 року під час 23-ї бомбардувальної місії Джона в Північному В’єтнамі його літак був підбитий радянською ракетою. Поранений Маккейн, зі зламаними руками й ногою, упав на воду в районі Ханоя й був врятований в’єтнамцями.

Йому відмовили в необхідній медичній допомозі і піддали тортурам. Згодом помістили до шпиталю та камери-одиночки. В полоні Маккейн провів п’ять з половиною років.

Коли він був нарешті звільнений і зміг повернутися до США – продовжив службу на флоті.

Серед його нагород – Срібна і Бронзова зірки, “Легіон заслуг” (два), “Пурпурове серце,” “Льотний хрест”.

Як політик-республіканець Маккейн був обраний від рідної Аризони в Палату представників США 1982 року, а через чотири роки – до Сенату.

Двічі балотувався у президенти США.

2000 року програв номінацію від Республіканської партії Джорджу Бушу-молодшому, якого надалі підтримав.

2008 року став фінальним кандидатом республіканців і – в тандемі з кандидаткою у віце-президенти Сарою Пейлін (губернатор Аляски) – програв демократу Бараку Обамі, отримавши 45,7% голосів.

Протягом своєї сенатської кар’єри Маккейн обіймав посади голови комітетів у справах індіанців, торгівлі, науки і транспорту, а останнім часом – збройних сил.

На початку 1990-х років Маккейн, спільно з іншим ветераном в’єтнамської війни, сенатором Джоном Керрі, займався питаннями американських військовослужбовців, зниклих безвісти у В’єтнамі, у зв’язку з чим знову неодноразово відвідував цю країну.
Діяльність Маккейна сприяла нормалізації американо-в’єтнамських відносин. У цей же період налагодилися стосунки з Керрі — раніше Маккейн сприймав його різко негативно за участі Керрі в антивоєнному русі після повернення з В’єтнаму.

Прихильник війни в Іраку, Маккейн, проте, виступив у 2005 році із законодавчою ініціативою, яка забороняла негуманне поводження з ув’язненими, включаючи з тими, хто перебуває у в’язниці в Гуантанамо.
На таку позицію Маккейна вплинув його власний досвід військовополоненого. “Поправка Маккейна” була прийнята Сенатом.

Джон Маккейн двічі був одружений. У шлюбі з Сінді (Хенслі) Маккейн, із 1980 року, мав чотирьох дітей. І шлюбі з Керол (Шепп) Маккейн у 1965-1980 рр. – одну власну дитину та ще дві від попередньої родини дружини.

Похорон і вшанування

Раніше з’явилася інформація про те, що близькі сенатора-республіканця Джона Маккейна не кликатимуть президента США Дональда Трампа на його похорон.

Планується, що на панахиді буде присутній віце-президент Майкл Пенс.

Джона Маккейна поховають в Аннаполісі (штат Меріленд), де він навчався у Військово-морській академії.
Про це виданню The New York Times повідомили кілька республіканців, які залучені до організації поховання.

Попередньо тіло Маккейна буде виставлено для прощання в ротонді Капітолію США – “символічному і фізичному серці” американського парламенту, де прощаються зокрема з померлими президентами США.

Маккейн стане лише 13-м сенатором, який буде удостоєний такої честі, після початку подібної традиції в 1852 році.

Похоронну церемонію буде проведено в Вашингтонському національному соборі.

Колишніх президентів США Барака Обаму та Джорджа Буша-молодшого запросили виголосити промови під час похорону Маккейна.

Від нинішньої влади на церемонію запрошений віце-президент країни Майк Пенс. Натомість президент США Дональд Трамп на похорон сенатора запрошення не отримав – Маккейн його гостро критикував.

При цьому президент США Дональд Трамп висловив глибокі співчуття родині сенатора.

“Мої найглибші співчуття і повага сім’ї сенатора Джона Маккейна. Ми співпереживаємо і молимося за вас!”, – написав він у “Твіттері”.

Також із Маккейном можна буде попрощатися в парламенті штату Аризона, який сенатор представляв майже 35 років.

За словами республіканців, офіційний графік всіх заходів під час похорону Маккейна буде опубліковано трохи пізніше після узгодження церемоніальних деталей.

Лідер меншості в Сенаті США, демократ Чак Шумер анонсував резолюцію щодо перейменування на честь померлого сенатора Джона Маккейна офісу Рассела – найстарішої офісної будівлі Сенату США.

“Ніщо не подолає втрати сенатора Маккейна, але щоб покоління пам’ятали його, я представлю резолюцію щодо перейменування будівлі Рассела на його честь”, – цитує заяву Шумера CNN.

Будівля Рассела названа на честь колишнього сенатора США від штату Джорджія Річарда Рассела. Вона була споруджена у 1909 році, наразі там розташовані офіси кількох десятків сенаторів та функціонують шість парламентських комітетів.

Його цитати

Про Україну

Під час виступу на Євромайдані 15 грудня 2013 року: “Ми перебуваємо тут, тому що ваша мирна боротьба надихнула всю країну на зміни. Ми тут, щоб підтримати вашу справедливу справу і право змінити свою долю вільно, мирно та демократично. І ваша доля, як ми вважаємо, – в об’єднаній Європі: Україна дасть Європі краще, і Європа дасть краще Україні”.

“Одне лиш те, що ми не надали Україні оборонних озброєнь, — вже ганьба. Це ганебна сторінка американської історії. Завжди, завжди ми давали народам можливість захистити себе від нападу. Як і нам допомогли — коли французи прийшли нам на допомогу під час війни з Великою Британією”.

“Я впевнений, що Путін — дуже розумна людина. Він вміє зважувати ризики, підраховувати витрати. І саме тому, до речі, я виступаю за поставку зброї Україні”.

Про Росію

“Росія — автозаправна станція, яка маскується під країну. Це клептократія, корупція. Це нація, економіка якої спирається виключно на поставки нафти та газу. Тому економічні санкції важливі…”.

“Я вірю у велич російського народу і його прагнення жити в суспільстві справедливості, відкритих можливостей і мати уряд гідний його прагнень та принесених жертв. Коли я критикую ваш уряд, я роблю це не тому, що я налаштований проти Росії. Я роблю це тому, що ви заслуговуєте на такий уряд, який вірив би у вас, поважав вас і був би вам підзвітним. Я сподіваюся побачити той день, коли це станеться”.

“Я оптиміст, навіть коли справа стосується Росії…”.

Про російську агресію проти України

“Путін розраховує, що чим більше його збройні сили і прихильники вб’ють українців, тим більше української території вони зможуть захопити. І чим більше Путін буде змушувати Україну віддавати свої обмежені ресурси на війну, а не на поліпшення економіки, тим більше він зможе розхитати владу в Києві і перешкодити Україні реалізувати її євроатлантичне майбутнє”.

Про американський патріотизм

“Перебуваючи в ув’язненні, я закохався в свою країну. Я любив її і раніше, але як і в більшості молодих людей, моя прихильність до неї була не більше ніж звичайною вдячністю за комфорт та привілеї, що були доступними більшості американців і сприймалися як належне. Тільки коли я втратив Америку, на певний час, то зрозумів, як сильно я її люблю”.

“Американці ніколи не відступають. Ми ніколи не здаємося. Ми ніколи не ховаємося від історії. Ми творимо історію”.

Життєві переконання

“Страх — це можливість для сміливості, а не доказ боягузтва”.

“Потрібно розуміти — справа не в тому, що ви залишаєте, а в тому, що ви пережили. Я тішуся з того, чого досяг цей хлопець, п’ятий з кінця на своєму курсі у Військово-морській академії. Я відчуваю таку вдячність. Я… кожну ніч, коли лягаю спати, я сповнений вдячності…”.

“У мене було чудове життя і багатий досвід. Я хочу, щоб, коли я піду, на церемонії у Військово-морській академії у нас знайшлася пара людей, які встануть і скажуть: “Це хороший хлопець, він служив своїй країні”.

Читайте також:
Сенатор Маккейн: Росія Путіна – більша загроза для світу, ніж ІДІЛ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна